אני מאשר לקבל חומרים פרסומיים מ"עולם אחר" לכתובת המייל שלי

טיול במרוקו חודר ללב בפסיפס האנושי והנופים המשתנים. הארץ שופעת מראות, ריחות וצבעים המגרים את החושים ומתגלים מעבר לכל פינה, חנות או חלון. 2000 שנות פולשים ומתיישבים מן המזרח התיכון, אפריקה וספרד הותירו חותמם על הנוף האנושי. נופיה המגוונים כוללים מישורים רחבים, רכסי הרים גבוהים שלכל אחד מהם מאפיינים מיוחדים ונאות מדבר מוריקות בלב המדבר.

נבקר בארבעת הערים האימפריאליות ששימשו כבירות בתקופות שונות של מרוקו. נשוטט בקסבה של רבט, בירת הממלכה, נצפין אל הרי הריף, אל שפשוואן וסמטאותיה הצבועות כחול. נשוטט בסמטאות של פז, עיר שתוכניתה לא השתנתה מאז המאה ה-12. נחצה את האטלס התיכון על נופיו המוריקים. נמשיך מעבר לאטלס הגבוה בואכה מישורי קדם הסהרה. נרכב על גמלים אל השקיעה בדיונות. נטייל בנאות המדבר, בהן פרחו תרבויות מחצי האי ערב ומאפריקה השחורה. נבקר בשוליים הדרומיים של רכס האטלס הגבוה, שם מתחתרים שני קניונים מרשימים, הטודרה והדדס. נחצה את דג'בל סהגרו על נופיו הצחיחים והמרהיבים וניסע לאורכה של נאת המדבר הארוכה בעמק הדרע. נכיר קסבות בהן התגוררו יהודים, ונמשיך למרקש התוססת, הצבעונית והמרגשת בערי מרוקו. נסיים בעיר הציורית אסווירה להשלמת החוויה האסתטית והחושנית הקרויה מרוקו.

יום 1 | תל אביב - קזבלנקה (Casablanca) - רבאט (Rabat)

נטוס בבוקר ישירות קזבלנקה, שם ננחת בצהרים. לאחר סידורי הכניסה, ניסע לסיור בעיר החשובה והמרכזית, המהווה המרכז הכלכלי של מרוקו. 

קזבלנקה ממוקמת לחופי האוקיינוס האטלנטי, והנמל שלה יִיצא דגנים מאז התקופה הפיניקית. כשהעיר הפכה להיות מעוז שודדי הים, כבשה אותה פורטוגל (1515), הרסה אותה ובנתה אותה מחדש ושלטה בה עד רעידת האדמה הגדולה של 1755. עם שיקומה מחדש זכתה העיר לשם חדש – קזבלנקה – "העיר הלבנה" (דאר אלביידה בערבית).
ב-1862 החלו הצרפתיים להגיע לקזבלנקה כדי להבטיח שאספקת הדגנים תימשך, אז החלה העיר לגדול במהירות, נוסדו מוסדות ציבור ובתי קהילה בהשראה צרפתית ובארכיטקטורה ובמאפיינים אירופים.

נבקר במסגד חסן ה-II, שנבנה ביוזמת המלך חסן ה-II בכדי להעניק לקזבלנקה אתר שימשוך אליו מבקרים. המסגד המפואר והמעוטר הוא השביעי בגודלו בעולם המוסלמי, והגדול ביותר במרוקו. בתום הביקור במסגד ניסע לרבאט, לינה ברבאט.

 

יום 2 | רבאט (Rabat) - שפשוואן (Chefchaouen)

רבאט היא בירת מרוקו ומקום מושבו הרשמי של המלך. 

רבאט, הבירה הרשמית ועירה של השושלת העלאווית, המולכת כבר 400 שנה, נבנתה על ידי עבד אל-מואמין במאה ה-12; אל-מואמין הפך את העיר למרכז דתי גדול וחשוב של שושלת המווָאחידון, והיא הוצבה בחוד החנית במאבק הרקונקיסטי נגד הספרדים הנוצרים, שביקשו להחזיר לעצמם את השליטה על חצי האי האיברי ועל צפון אפריקה. אחרי הצלחת נכדו של אל-מואמין כנגד הנוצרים הפכה העיר לבירת מרוקו ושמה הוחלף מסֶלה ל-רַבָּאט.

את היום נפתח בטיול באתריה המעניינים של רבאט. נטייל ב"מדינה" של רבאט ונמשיך לקסבה אל אודיאה, הבנוי במקום בו היה הריבאט מן המאה ה-12. נמשיך אל מסגד חסן מן המאה ה-12 שאת בנייתו יזם יעקוב אל מנצור, השליט ה-3 בשושלת המוואחידון.

צריח המסגד המתנשא לגובה 44 מ', נועד להיות הגבוה בעולם המוסלמי של התקופה אלמלא נפסקה בנייתו ב-1199 עם מות השליט.

נמשיך למאוזוליאום בו קבורים מוחמד ה V, הנסיך עבדאללה ו חסן ה-II, אבי המלך הנוכחי. נסיים את הביקור מול חזית הארמון הרשמי של מלך מרוקו.
נשלים את סיורינו ברבאט וניסע צפונה אל רכס הרי הריף, המשתרע במקביל לחוף הים התיכון, מן האוקיינוס האטלנטי במערב ועד לנהר המולויה. תושבי הריף נהנו תמיד ממידה רבה של עצמאות מן השלטון המרכזי. נעבור בכפרים ועיירות השדה לאורך שדות חקלאיים נרחבים, בהם מגדלים גם קנה סוכר וזיתים.
בהגיענו לוואזאן נעצוא לביקור בכפר אשג'ן בו קבור ר' עמרם בן דיוואן, מחשובי הצדיקים עבור ילידי מרוקו וצאצאיהם.
נמשיך אל העיירה שפשוואן, העיר הכחולה, שם נלון.

 

יום 3 | שפשאוון (Chefchaouen) - וולוביליס - מקנס - פס (Fes)

בבוקר נסייר בסמטאותיה הציוריות של שפשוואן, הבנויה על מדרון ובה סמטאות שבתיהם צבועים חלקם בלבן, ומרביתם בכחול בוהק, אלו העניקו לה את הכינוי, "העיר הכחולה". 

בשפשאוון ניצב קברו של מולאי עבד אל סלאם אִבן משיש, פטרונם של שבטי הג'יבלי ואחד ממייסדי המסדר הסופי, ניצב סמוך לה. עד המאה ה-20 מספרים שרק שלושה אירופים ביקרו בה: ב-1883 ביקר דה פוקו הצרפתי כשהוא מחופש ליהודי, ושהה בה לילה (יש האומרים שעה); ב-1892 הגיע סמארס האמריקאי וקבלת הפנים שנערכה לו כללה רעל; וב-1889 ביקר ויליאם האריס, הסופר הבריטי, שכתב שלקח לו לרכב מטנג'יר כ-30 שעות!! ואז הוא הגיע "לעיירה ששום נוצרי אינו רשאי לחדור לתחומה" וברח כשנודע ברבים ש"כלב נוצרי שוהה בה".

נתחיל מהמעיין העיר, המהווה מקום בילוי ומפגש לכובסות. נמשיך לסיור בסמטאות המטופחות הצבועות כחול ונשלים את סיורנו בעיר.
ניפרד מהעיר הכחולה וניסע דרומה, תוך חציית הרי הריף, דרך הנופים החקלאיים.

בהרי הריף, כמו בכל הרי מרוקו, חיו שבטים ברברים שהתנהלו באופן אוטונומי משהו – בלאד אל סיבא, כלומר "אלו שלא העלו מסים" ולא היו כפופים לשושלות המרוקאיות. אפשר לראות כי תלבושתם שונה, מנהגיהם ייחודיים, ומסורתם הדתית אחרת. גם כאן, כבכל הרי מרוקו – התפתחה תרבות המרַבוּט ("הקדוש") שהיו לו כוחות מיוחדים והוא היה עילוי רוחני ואיש אשכולות.

נעצור לביקור בשרידי העיר הרומית וולוביליס. נמשיך למקנס, שם ייסדה  שושלת המורביטון במאה ה-11 ישוב צבאי. במאה ה-18 הפכה הסולטן מולאי איסמעיל לבירתו, ואז גם עוצבו קווי המתאר שלה שלא השתנו עד ימינו. נבקר בקברו של מולאי איסמעיל, ונלך דרך הקסבה אל הרחבה הגדולה בכניסה למדינה.
נצפה אל באב מנצור, השער הראשי של הקסבה. מדרום לרחבה נמצא שוק המזון הצבעוני של מקנס ומעברה השני היה המלח (הרובע היהודי) הישן. נסיים את הטיול במקנס במאגר המים הגדול שסיפק מים לעיר.
ממקנס ניסע לפז
לינה בפז.

 

יום 4 |סיור בפז (Fes)

פז היא הבירה התרבותית והדתית של מרוקו.
נפתח בביקור ברובע הקדרים שם מיוצרים כלי החרס האופייניים לפז. נמשיך אל המלאח בין הסמטאות ונבקר "בבית החיים" - בית העלמין היהודי, בו קבורים חשובי הקהילה: ר' יהודה בן עטר, ר' אבנר צרפתי, וסוליקה הקדושה, שסיפורה מעורר השראה.
נבקר בבית הכנסת בן דנאן במלא, ונמשיך אל סמטאות "פז אל-בלי". הסמטאות הסואנות עמוסות קונים, מוכרים ונושאי משאות על גב פרדות.
פאז אל באלי מאורגנת לפי גילדות בעלי המלאכה: נראה את יצרני הנעליים (השרבילייִן,
Cherabliyin), נעבור בשוק התבלינים (אל עטרין, el Attarin) בו יציעו לנו כל דבר הקשור לעולם התרופות והקוסמטיקה, נמשיך אל שוק הנגרים (פלאס א-נג'רין,en Nejjarin ), נחלוף בשוק החינה (el Henna) ונכיר את עולם הטיפוח, נראה את הצבעים (Sabbighin) צובעי הבדים, את רובע הבורסקאים (Dabbighin) בו בעלי המלאכה ממשיכים מסורת משפחתית ארוכה, ומטפלים בעור כפי שעשו זאת לפני דורות רבים.

בתוך המדינה זרועים גם מבנים מיוחדים – כמדרסה בו עינניה (Medersa Bou Inania) שנבנתה בתקופת המרינידים, ומשקפת את האמנות הייחודית והמפותחת שלהם; בית אבן ח'לדון (Ibn Haldon) ההיסטוריון המוסלמי הגדול; וקבר מולאי אידריס ה-II שבנה את העיר; וכמובן המדרסה/אוניברסיטת אל קראווין – הראשונה במרוקו, שרק בעשור האחרון הוצאה מן המדינה אל העיר המודרנית.
לינה בפז.


יום 5 | רכסי האטלס התיכון והגבוה

לפנינו יום נסיעה ארוך אל שני רכסי האטלס – התיכון והגבוה. נעלה אל רכס האטלס התיכון וניסע דרומה לעבר עיירת הקיט איפראן (Ifran), שבהרי האטלס התיכון, בלב שמורת טבע של ארזים אטלנטיים וקופי מקק. נמשיך על גבי האטלס התיכון דרך עיירות מקומיות אל העמקים המפרידים אותו מהאטלס הגבוה, ונעבור באזרו (Azrou) – עיר יהודית חשובה של איית מוסא (שבט משה), הנישאת על מצוק גבוה; בח'ניפרה (Khneifra) – עיירה שנועדה להגן על ואדי אום רביע ועל צומת הדרכים, מן המישורים מדרום ומצפון ומהמדבר אל האוקיינוס. זהו מרכז שבט הזיָאן, ופה גדלו מוזיקאים חשובים ומפורסמים; בקסבת תדלה (Qasba Tadla) ובבני מלל (Beni Mallal) – אזור גידול עצי פרי, ביניהם זיתים, ובעונת המסיק ולאחריה אפשר לראות את ייצר שמן הזית בשיאו – חלקם בבתי בד מסורתיים בכוח הבהמה או הפועל וחלקם מודרניים.

בערב נקבל  את הג'יפים ונתארגן עליהם. ארוחת ערב ולינה באפורר (Afourer) או בבני מלל.

 

יום 6 | מסע ג'יפים אל תוככי האטלס הגבוה

ניסע דרומה אל האטלס הגבוה, דרך יערות רחבי עלים ומחטניים, כפרים ברבריים ומרוקנים, שדות ומטעים, דירים ורפתות. ניסע בדרך מאתגרת לאורך יובלי האסיף-מלול אל הכפר אימלשיל (Imilchil) הבנוי בגובה 1,740 מטר על אחת מן הדרכים ההרריות העולות אל פסגת הרכס – הר טובקל (4,167 מ'). הכפר התפרסם בזכות פסטיבל הכלות השנתי – ואם הוא יתקיים אנו כמובן נקדיש לו את הערב הזה.

ארוחת ערב ולינה במלון מקומי משפחתי (אך בסיסי) באימלשיל.

 

יום 7 | מסע ג'יפים אל קניון הדאדס

יום שטח אמיתי, בו ניסע לאורך ובתוך נחלים זורמים, ונראה כיצד אפיק הנחל משתנה כל עונה ולאורך העונה עם השינוי במשטר הזרימה. נעבור בכפרים מנותקים, דלים ופשוטים. הדרכים הקשות בהן ניסע מעידות על האזור המרוחק והמבודד והלא מתויר. נצא מאימלשיל (Imilchil) אל צומת הכפר אגודל (Agoudal) ואל מעבר טיזי ן חאנו (Tizi-n-Ouano) – קו פרשת המים של האטלס הגבוה. בירידה מהמעבר אל קניון הדאדס מחכה לנו ירידה מדהימה ביופייה עם תופעות גאולוגיות מיוחדות ומטריפות של צבעים וצורות.

קניון הדאדס הוא אחד הקניונים העמוקים הנוצרים בחלקו הדרומי-מזרחי של האטלס הגבוה, שנחיתתו חדה יחסית – מגובה 4,160 מ' לגובה של מאות מ' מעל פני הים תוך כמה מאות מטר. קניונים אלו הם עמוקים וצרים, עטורים מצוקים, והם תחילתם של נחלים משופעי מים, תוצאת הפשרת שלגים וגשמים; הם זורמים אל תוך הסהרה, והיוצרים את אותם פסים ירוקים ארוכים – נאות המדבר.

לאחר נסיעה מרהיבה ומעניינת, נלך ברגל בקניון הדאדס.

ארוחת ערב ולינה בקניון נהר הדאדס (Gorges du Dades) התחתון.

 

יום 8 | בומלן דדס - ג׳בל סגרו (Jbel Saghro) - זגורה (Zagora)

בבוקר נפנה אל הדרך החוצה את דג'בל סגרו (Jebel Saghro), רכס ההרים המזרחי המשתרע מדרום לאטלס הגבוה.
בחציית הרכס נבקר בקניון עדם ונטייל ברגל בכפרים המעבדים כל חלקה אפשרית. נחצה את מעבר ההרים טיזי-נ-טאזאזרט (
Tizi-n-Tazazzert) ונחלוף בכפר נקוב (N'Kob) המורכב מ-45 קסבות שחלקן שומרו.
נצא מנקוב אל עמק הדרע, נאת מדבר ארוכה שלארכה ניסע עד זגורה (
Zagora), לשם נגיע בערב.
לינה בזגורה.

 

יום 9 | בג׳יפים אל מדבר החול (ארג) שיגגה (Erg Chigaga)

פנינו היום אל חולות מדבר הסהרה בארג שיגגה (Erg Chigaga).

המדבר במרוקו נחלק למדבריות אבן - שפני השטח הם אבן או שכבה ברורה של אבן (צריר, חמדה) – ומדבריות חול (המכונים בפי המקומיים "ארג"). במדבריות החול שמקורו בבלייה של אבני יסוד יש דיונות ענק, שצורתן נקבעת עפ"ר לפי משטר הרוחות. אפשר למנצוא כאן דיונות מאוד אוכות וצרות, דיונות גבוהות מאוד שצורתן חצחי סהר ודיונות אוחביות.
רוב הדיונות משתנות לאורך השנה.
לצד הדיונות האלו יש דיונות שהתקבעו: דיונות שעליהן החל להיתפס צומח, וזה יצר אותן מהשינוי והתזוזה המאפיינת את הדיונות הנודדות.

ניסע לביקור בקסר אמזרו (Amzrou), שם התקיים בעבר מלח יהודי גדול, שתושביו התפרנסו מצורפות כסף. גם היום מתגוררות בו עדיין מספר משפחות.
נבקר בבית הכנסת ששוקם ונמשיך אל הכפר טמגרוט (
Tamegroute) בדרום עמק הדרע, מרכז למידה ודת מאז יסודה של הזאוויה הסופית של מסדר הנאסירייה במאה ה-17, ונטייל בקסבה העתיקה של מחמיד (Mhamid). לקראת הערב נגיע אל ארג שיגגה, נעלה לראות את השקיעה היפהפיה - צבעי השחור יפנו מקומם לכחול, ולכתום עז, ולצהוב – חוויה מרשימה ובלתי נשכחת!

הסהרה נמצא על קו המדבריות העולמי, אך למדבר הסהרה סיבות נוספות למידבורו: הוא נמצא במרכזה של יבשת, והמים המגיעים אליו מעטים, שכן באזורים שונים בשוליו חוסמים הרים את חזית העננים והלחות, והם הופכים אותו למדבר "בצל גשם". בנאות המדבר המוארכות מלאכותית באמצעות שיטות הובלת מים מתוחכמות ישבו במהלך ההיסטוריה מוסלמים ויהודים "רוחניים" (מרבוטים) אשר הרחיקו עצמם מחומריות המרכזים העירוניים, והקדישו עצמם ללימוד ולעליה בדרגות הרוחניות והריפוי.
ארוחת ערב ולינה במלון-מאהל.

 

יום 10 | שגגה - וארזאזאת (Ouarzazate) - עיט בן הדו (Ait Benhaddou)

נשכים קום, נעלה על גב גמלים ונרכב אל אחת הדיונות הגבוהות לצפות בזריחה.
לאחר התארגנות וארוחת בוקר ניסע לכל אורכו של עמק הדרע אל העיר וארזאזאת (Ouarzazate).
נמשיך בנסיעה אל קסר עיט בן הדו (
Ait Benhaddou). הקסר (כפר מבוצר) נבנה על גבי מדרון של גבעה שמראשה ניתן להשקיף סביב ולהזהיר את התושבים מסכנה קרבה.
נסייר בקסבה המרהיבה שזכתה לככב בסרטים הוליוודיים ואחרים.
לינה בעיט בן הדו.

 

יום 11 | עיט בן הדו (Ait Benhaddou) - טלוואט - מרקש (Marakesh)

עם בוקר נצא מעיט בן האדו  נמשיך במעלה האטלס הגבוה בדרך עתיקה לאורך ואדי אונילה, בנוף מרהיב של כפרים עתיקים.
נבקר בקסבה של השושלת הגלאווית הפרו-צרפתית הנטוש בטלוואת (
Telouet), הצופה על סביבותיו.
נתחבר אל הכביש העולה למעבר ההרים המפורסם טיזי-נ-טיצ'קה (
Tizi-n-Tichka), אותו נחצה בדרכנו אל המישורים האטלנטיים, בואכה העיר האדומה מרקש (Marakesh), אליה נגיע אחר הצהרים.

העיר מרקש (Marrakesh), החלה את דרכה כשוק ענק שבנה אבו באקר, מנהיג שבט הסאנהאג'ה ומייסד השושלת המורביטונית, כדי למכור את הגודיס (goodies) אשר קנה או שדד מרחבי אפריקה. בן דודו, יוסף בן תישפין, החל לבנות במקום עיר וביטל את מחנה הארעי ואת השוק הגדול; תחת השושלת של אבו באקר ובן תישפין, שולבו התרבות הברברית-מדברית עם התרבות האנדלוסית העירונית הנאורה, וכך הפכה מרקש למרכז מלומדים, אומנים ואמנים, יצרני טכסטיל ובורסקאים. מרקש הינה עיר יוצאת דופן בשווקיה ובנוף האנושי והארכיטקטוני שלה.

לאחר התארגנות במלון נצא לשוטט בכיכר ג'מע אל-פנע (Djemaa el Fna), שאחד הפירושים לשמה הוא "אסופת האבודים".

כיכר ג'מע אל פנה "כיכר אסופת האבודים", המשוגעת והקסומה, המביאה את רוחות המדבר והרוחות האנדלוסיות הקדומות על כישופיהן, נראה ונצלם את מרקידי הנחשים, מספרי הסיפורים, המרפאים העממיים, עוקרי השיניים, מוכרי המשחות והתרופות, להקות ותזמורות, שחקנים ולהטוטנים, וכמובן בתי הקפה והמסעדות השונות. מיקומה במרכז העיר מרקש ולצד השווקים הגדולים הופך אותה לקסומה עוד יותר!

בכל ערב (למעט ברמדאן) מתקיימים בכיכר מופעים ומוקמים דוכני אוכל.
נסתובב בין מרקידי הנחשים, מספרי הסיפורים, המרפאים העממיים, עוקרי השיניים, מוכרי המשחות והתרופות, להקות ותזמורות, שחקנים ולהטוטנים, וכמובן בתי הקפה והמסעדות השונות. מיקומה במרכז העיר מרקש ולצד השווקים הגדולים הופך אותה לקסומה עוד יותר!
לינה במלון במרקש. ארוחת ערב בבית המלון.

 

יום 12 | מרקש (Marakesh)

נקדיש את היום לעיר המסעירה מרקש. נבקר בגני מז'ורל (Majorelle Garden) שהוקמו בידי האומן הצרפתי ז'אק מז'ורל שצבע את ביתו ופרטים בגן בצבעים ססגוניים.

בגנים ניטעו צמחים שחלקם הובאו ממספר מקומות בעולם. הגנים והבית נרכשו על ידי איב סן לורן ופייר ברג'ה. הביקור במקום כולל את הגן ובתשלום נוסף את הבית שהוסב למוזיאון המציג את אוספיו של איב סן לורן.

מן הגנים ניסע אל ה"מדינה" ונעצור מחוץ למסגד הכותוביה (Kutubiyya Mosque), המסגד המרכזי בעיר מהמאה ה-12. נמשיך לביקור בקברי הסעדים (Saadian Tombs), אשר השתמשו במקום כאחוזת קבר מן המאה ה-16.
נמשיך לביקור במלאח בבית הכנסת צלאת אל עזמה (בית כנסת הזרים
), מתחם בתי כנסת מרכזי במלאח של מרקש, שהוקם על ידי מגורשי ספרד או צאצאיהם.
נמשיך אל המדינה לביקור בארמון בהיה (
Bahia Palace) מסוף המאה ה-19.

ארמון אל בהייה היה ביתו של הוואזיר הגדול סי אחמד בן מוסא (בא חמד), שהיה במקורו עבד שחור ממרכז אפריקה; כשעלה לגדולה שירת את הסולטן מולאי אל חסן. את הארמון בנה הוואזיר לאשתו האהובה בהייה, והוא נחשב לאחת מהיצירות האנדלוסיות היפות במרוקו.

נשוטט בסמטאות העיר ושווקיה השונים בין בעלי המלאכה המייצרים נעליים, רהיטים, רוקעים במתכת ועוד, הכול בעבודת יד בשיטות מסורתיות.
נגיע למדרסת בן יוסוף (
Ben Youssef Madrasa) מהמאה ה-16. בקרבת המדרסה נמצא אחד המבנים הבודדים ששרד מימי המורביטון מייסדי העיר.
לינה וארוחת ערב במרקש.


יום 13 | מרקש - אימליל (Imlil) - מרקש

נצא ממרקש ליום טיול עמוס חוויות באטלס הגבוה.
ניסע לאסני (
Asni) בה מתקיים בכל יום שבת שוק שבועי. נמשיך לכפר אימליל (Imlil) למרגלות ג'בל טובקאל (Toubkal), ההר הגבוה בצפון אפריקה.
הכפר טובקאל טובל במטעי עצי אגוזי מלך, תפוחים, אגסים, דובדבנים ועוד ומשמש בסיס למטפסים אל פסגת הטובקל.

נצא לסיור חווייתי על גבי פרדות ברחובות הכפר. נטפס על גב הפרדות במעלה ההר אל הכפר ארמד (Aroumd) ונשוב ברכיבה לארוחת צהרים באימליל.
אחר הצהרים נעסה את ישבנינו הדאובים ונשוב למרקש להמשך סיור בעיר.
לינה וארוחת ערב במרקש.

 

יום 14| מרקש - אסווירה (es-Saouira) - מרקש

ניפרד ממרקש וניסע לביקור בקואופרטיב נשים המפיקות שמן ארגן מפירות עץ הארגן. נראה כיצד מפיקים את השמן מעצי ארגן, שפירותיהם מזכירים זית גדול.
בצהרים נגיע אל אסווירה (
es-Saouira), היא מוגדור, לחופי האטלנטי, עיר לבנה מוקפת חומה אדומה על שפת האוקיינוס.

העיר אסווירה היא עיר לבנה כלואה בחומה אדומה על שפת האוקיינוס. היא נבנתה ע"י הפיניקיים כמושבת סחר קטנה לחופי אפריקה המערביים, והמלך יובה ה-2 בנה במאה ה-1 לפני הספירה את מפעלי הפקת צבע הארגמן ומלח במקום.

שמה 'מוגדול' (מגדל או חומה בפיניקית) שובש למוגדור עם הפלישה הפורטוגזית במאה ה-15, אשר החלה לכרות את יערות הארגן ולשתול במקומם קני סוכר. השם מוגדור הוסב לאסווירה, והיא הפכה לנקודת המפגש בין השבטים הברבריים שיאדמה (הערביים) לבין שבטי הגנאווים הסודניים והעבדים השחורים ממרכז אפריקה, ולכן אוכלוסייתה של אסווירה מגוונת ונחשבת לתוצר של ערבוב השבטים עם המרוקנים ועם הפורטוגזים. 
אסווירה היא גם עיר נמל גדולה וחשובה.

נסייר בנמל הדייגים ונראה את השלל היומי (ואולי גם נטעם), נבקר בבית הקברות היהודי בו קבור הצדיק רבי חיים פינטו.
לקראת ער נחזור למרקש. ארוחת ערב ולינה במלון במרקש.

 

ימים 15-16| אסווירה (es-Saouira) - קזבלנקה (Casablanca) - תל-אביב

ניסע בדרך היפה שלאורך האוקיינוס האטלנטי בדרכינו צפונה ונעצור לסיור בא-סאפי, עיר במערב מרוקו לחופי האוקיינוס האטלנטי.
בתום הביקור נמשיך בנסיעה לאל ג'דידה (
El Jadida), עיר נמל עם אופי פורטוגזי לחופי האוקיינוס האטלנטי. נסייר בעיר הפורטוגזית המבוצרת, נבקר בבור המים, נטפס על החומה המקיפה את ההעיר ונצפה אל האוקיינוס והעיר העתיקה.
בגמר ההקפה נמשיך בנסיעה ישירות לנמל התעופה מוחמד ה-
V לטיסה חזרה לארץ.
הנחיתה ביום 16 לפנות בוקר.

בקרוב נפרסם תאריך נוסף
-
16
מודרך בעברית
מדריך הטיול:  יעודכן בקרוב

  • טיסות בינלאומיות בטיסות ישירות של Royal Air Maroc בקו תל אביב-קזבלנקה וחזרה (המחלקת תיירים).

  • מסי נמל, הטל ביטחון ודלק נכון לרגע פרסום המסלול.

  • לינה: במלונות בדרגה ראשונה ותיירות טובה. בארג-שגגה לילה אחד במלון-מאהל.

  • ארוחות: חצי פנסיון במלונות ובמסעדות; ביום האחרון כלולה ארוחת צהרים במקום ארוחת ערב.

  • תחבורה: אוטובוס תיירים ממוזג בימי הטיול. 6 ימי ג'יפים (3 בג'יפ) נהוגים בידי נהגים מקומיים.

  • כניסות לאתרים ופעילויות הרשומים בתכנית.

  • הדרכה: מדריך/ה ישראלי/ת מצוות עולם אחר. מדריכים מקומיים דוברי אנגלית בחלק מהסיורים והאתרים.

  • טיפים: לנותני השירות המקומיים.

  • מפגש הכנה בת"א במשרדי ״עולם אחר״ לפני היציאה לטיול.


  • ביטוח רפואי ומטען. יש לעשות ביטוח אתגרי לימי מסע השטח.

  • ארוחות צהרים ושתיה בחלק מהארוחות.

  • ויזה: ייתכן וזו תבוטל עד מועד היציאה.

  • הוצאות אישיות.

  • בדיקת PCR או אנטיג'ן במרוקו לפני החזרה (באם יידרש, או כל דרישה אחרת הנוגעת לקורונה)

  • אשרות כניסה: נכון להיום בעלי דרכון ישראלי נדרשים לאשרות כניסה למרוקו. האשרה ניתנת אלקטרונית באינטרנט בעלות של $50.

  • ביטוח נסיעות (בריאות, מטען ואפשרות ביטול): חובה לרכוש ביטוח נסיעות הולם ומומלץ לעשות זאת עם תשלום המקדמה לטיול.

  • אנחנו ממליצים שהביטוח יכלול מרכיב של ביטוח ביטול הנסיעה באופן הרחב ביותר שניתן, כך שיכלול אפשרויות ביטול גם מסיבות של קורונה.

  • יש לוודא כי בפוליסה יש: פינוי רפואי (רצוי ללא הגבלת סכום), המשך אשפוז בארץ, וכיסוי כמה שיותר נרחב לקורונה (אשפוז/בידוד בחו"ל, שינוי טיסה וכו').

  • חיסונים - יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית לקבלת החיסונים המתאימים.

  • המחיר הוא לקבוצה בת 15 משתתפים לפחות, במספר מטיילים נמוך יותר תידרש תוספת מחיר.

  • בטיולים בצפון אפריקה צפויים שינויים כתוצאה משינוי טיסות ובעיות בשטח. נא קבלו שנויים אלו בחיוך. הם אינם תלויים בנו!

  • מחירי הטיסות הבינ"ל והפנימיות, כמו גם מחירי האתרים עלולים להשתנות עד למועד היציאה, במידה ויהיו שינויים הם יחולו על המטיילים.

רישום ותשלום לטיול:  הרישום לטיול כולל משלוח טופס רישום ממולא בקפידה וחתום ל-rona@awt.co.il בצירוף תצלום דרכון איכותי ותשלום מקדמה בסך  600$ לאדם. היתרה ב-3 תשלומים ללא ריבית.

דמי ביטול טיסה: לפי תנאי חברת התעופה לאחר כרטוס. בטיסת צ׳רטר - 100% דמי ביטול מרגע ההזמנה.

דמי ביטול עבור שירותי קרקע – ייגבו לפי תקנון חברת עולם אחר על פי הפירוט:

  • ממועד ההרשמה ועד 60 ימי עבודה לפני מועד היציאה לטיול – ייגבו דמי טיפול על-סך 100 $ למטייל.
  • 50-45 ימי עבודה לפני מועד היציאה לטיול- ייגבו $500 למטייל
  • 44-30 ימי עבודה לפני מועד היציאה לטיול- ייגבו $1000 לטייל
  • 29-15 ימי עבודה לפני מועד היציאה לטיול- ייגבו $1800 למטייל
  • 14-8 ימי עבודה לפני מועד היציאה לטיול- ייגבו $2500 למטייל
  • 7 ימי עבודה לפני מועד היציאה לטיול- ייגבו דמי ביטול מלאים (ר׳ הערה בדבר ביטוח נסיעות)
מטיילים יקרים, נשמח לקבל פניות באמצעות הטופס או בטלפון 1-700-708-999

*שדות חובה