מאת: נדב לוי
10.2008


"המלחמה בסחר הבלתי חוקי בחיות בר עולה שלב", פרסמו באתר האינטרנט של כתב העת המדעי החשוב , הניו סיינטיסט מה-22 לאוקטובר וכתב ה-Ynet ארז ארליכמן היה הראשון לצטט את המחקר במקומותינו: "הקרן העולמית לרווחת בעלי חיים" (IFAW) פירסמה ביום ב- ה-20 לאוקטובר 2008 את דו"ח החקירה המיוחד שלהם המוכיח כי הסחר בחיות בר ברשת, מהווה סכנה משמעותית ומיידית להישרדותם של פילים ומיני בעלי חיים רבים הנתונים בסכנת הכחדה. ואולם, המאבק על קטל הפילים בגלל השנהב ו-או הבשר הוא עניין שהחל עוד בשנות ה-30 של המאה ה-20, ומאז מספר הפילים בירידה מתמדת אף כי חלה התייצבות במספרם בשנים האחרונות. מספר שעות לפני פרסום הדו"ח הודיעה הנהלת אתר המכירות הפומביות, eBay, כי מתחילת שנת 2009 יתבצע חרם עולמי בכל הנוגע למכירת מוצרי שנהב ומוצרים העשויים מחיות בר בלא פחות מ-39 אתרים ברשת. אנשי הקרן בירכו את הנהלת האתר בנקיטת הצעד האמיץ וקראו לאתרי מסחר נוספים ברחבי הרשת לנקוט בפעולה דומה. 

הדו"ח המפורט הינו פרי של חקר וסקר שנמשכו כ-6 שבועות והקיפו יותר מ-7,000 מוצרים הקשורים לחיות-בר ב-183 אתרים מסחריים ברשת ב-11 מדינות, ועולות בו טענות קשות כנגד אתר eBay, הנחשב לתורם העיקרי ביותר להמשך הסחר הבלתי חוקי ולמעשה, שני שליש מתעבורת המסחר האלקטרוני בחיות בר ובמוצריהן בעולם. 

על פי הדו"ח, יותר מ-70 אחוז מהמוצרים המופקים ממינים המצויים בסכנת הכחדה מוצעים למכירה בארה"ב. מספר המוצרים הנסחרים בארה"ב גדול פי 10 ממספרם המוצע למכירה בשתי מדינות גדולות נוספות - בריטניה וסין. מוצרי שנהב העשויים מחטי פילים מהווים כ-73% מהמוצרים אחריהם התבצע מעקב. עד כה נחשפו יותר מ-4,000 מוצרי שנהב שהוצעו למכירה באתר איביי בארה"ב ובאחד המקרים, מציינים אנשי הקרן, כי אחד המשתמשים הרשומים באתר רכש צמד חטי פילים בסכום של יותר מ-21 אלף דולר (ארליכמן, 2008). 


חיות הבר נופלות קורבן לסחר ברשת 

ציפורים אקזוטיות מהוות כ-20 אחוז מהמוצרים הנמכרים באתרי המסחר האלקטרוניים, אך גם מקומן של חיות-בר אקזוטיות נוספות כגון קופים, חתולים גדולים ובעלי חיים אחרים נופלים קורבן לסחר האלקטרוני בבעלי החיים ובמוצרים מחיות בר. רק ביולי 2008 ארגון הסחר הבינלאומי במינים בסכנת הכחדה נתן אור ירוק לסין להתמודד במכרז על רכישת 108 טון של מוצרי שנהב שהופקו מחטי פילים וקרני קרנפים באפריקה. ארגוני השימור הבינלאומיים חוששים כי רבבות פילים ימצאו את מותם כתוצאה מההחלטה הפזיזה והדבר עשוי לעורר דרישה מחודשת לציד פילים והלבנת מוצרי שנהב בשווקים בעולם. 

לדברי הקרן, הצעד של אתר eBay יציב סטנדרטים חדשים בהגנה על הפילים והיא קוראת לממשלות ולסוחרים אחרים באתרי מסחר אלקטרוני להצטרף אליהם. השוק השחור במסחר בבעלי חיים ובמוצריהם מגלגל מיליארדי דולרים מדי שנה ומשתווה בגודלו לתעשיות הברחות הנשק והסמים הלא חוקיים. מדי שנה יותר מ-20 אלף פילים נטבחים ברחבי אפריקה ואסיה כדי לעמוד בדרישה למוצרי שנהב, למרות שהם אמורים להיות מוגנים על פי אמנות סחר בינלאומית (Coghlan, 2008). 

ואולם, ההחלטה המעניינת הזו למנוע מכירת שנהב ברשת, אינה עולה בקנה אחד עם ההיתר שנתנו זה עתה לכמה מדינות בדרום יבשת אפריקה, שהותר להן למכור יותר מ-100 טונות שנהב שנשמרו במחסניהן למדינות אסייאניות דוגמת סין ויפאן. כך עולה מכתבה שהתפרסמה ברשת ה-BBC עוד בבוקר ה-27 לאוקטובר 2008 ובכמה אתרי אינטרנט של ארגוני שימור במקביל ומאוחר יותר שוב הפעם ברשת ה-BBC. 

‏(Anon, 2008; Black, 2008).


אמנם זו לא הפעם הראשונה, אלא לכל הפחו תהשלישית שהותר למדינות כמו דרום-אפריקה, נמיביה, בוצואנה וזימבאבווה, למכור שנהב שהצטבר במחסניהן בדיוק להזדמנויות כאלו. מדינות דרום היבשת מהוות קרטל לחידוש הסחר בשנהב, כחלק ממדיניות שנויה במחלוקת שם לדלל את מספר הפיילם המתרבים ללא הכר בשמורות ופארקים במסגרת "ויסות מבוקר". בעשור האחרון זה לא ארע בפועל למרות שניסו, וכתבתי על כך (וראו ברשימת הספרות). כרגיל, הו טוענות כי הרווחים ממכירת השנהב יועברו לשימור הפילים, אך אין לדעת. 

זה לא שלא צריך לעשות משהו עם השנהב שהצטבר במחסנים, אך משמרי סביבה רבים טוענים כי מכירת שנהב עלולה לעודד ציד בלתי-חוקי שיתעצם ויפעל מחדש ביתר-שאת, לכל הפחות בחלקים באפריקה שאולי שם מצב הפילים אינו מרנין במיוחד. למשל, פילי היער הופכים להיות יותר ויותר נדירים, כפי שעולה ממחקרים וסקרים אחדים בנדון. כל אלה מובילים לסחר בלתי-לגלי בשנהב. 

בשלב זה, הותר לנמיביה ביום ג' ה-21 לאוקטובר 2008, למכור 9 טונות שנהב ממחסניה, ומיד לאחריה, הותר לבוצואנה למכור לא פחות מ-44 טונות שנהב, החל מיום ו' ה-24 לאוקטובר 2008. בשבוע שהחל ב-26 לאוקטובר 2008 תצטרפנה למכירות גם דרום-אפריקה וזימבאבווה. ואולם, ההחלטה של אמנת הסאייטס מ-1997, שעליה פרסמתי בעבר כתבה בשם "צבע הכסף" במסע-אחר, שעקבה אחרי כתבה מקיפה קודמת על הבעיה שכונתה "דרך חטחטים", ציינה עוד בסתיו 1997, כי החרם על הסחר בשנהב יהיה למשך לא יותר מ-10 שנים, כך שהחריגה מהחרם אינה צריכה להפתיע איש מאתנו. 

‏(Anon, 2008; Black, 2008, 2008a) (וראו, לוי, 1992, 1997).