מאת: נדב לוי
01.2010


בשבת ה-2 לינואר 2010 התפרץ לפנות בוקר במזרח קונגו, בפארק הגורילות של הפארק הלאומי של רכס הרי הוירונגה, הר הגעש ניאמולאגירה (Mount Nyamulagira). זהו אחד מהרי הגעש הפעילים באזור, שהתפרץ בשעות הראשונות של שבת ה-2 לינואר 2010. כך דווחו רשויות הגנת חיות הבר בקונגו, ה-Congolese Wildlife Authority. גובהו של הר הגעש הוא 3,058 מטרים מעל פני הים (כ-10,033 רגל), ומיקומו כ-24.5 ק"מ (כ-15 מייל יבשתי) מעיר הבירה של מזרח קונגו, הלוא היא גומא (Goma), ותיארו בו התפרצותה של לבה מלוע הר הגעש, בשלב זה מדיווחים חזותיים של פקחי הפארק, עולה כי ההתפרצות היתה כ-15 ק"מ ממערב למיקומם העיקרי בחקר הגורילות. התמונות המצולמות מהאזור שהתפרסמו מיד נלקחו החל מהשעה 05:48 לפנות בוקר עם דמדומי שחר ראשוניים בטרם זריחה.

לדברי מומחים לשימור סביבה, הגנת הגורילות ושמירת הטבע, התפרצות הרי געש באזור המוגן והבעייתי היא רק בעיה אחת נוספת המעסיקה אותם ומעוררת בהם דאגה, מאחר והיא מגדילה את הסיכונים לשימור הסביבה והגורילות כיאות. הפקחים עסוקים ממילא בניטור האזור כנגד סחר לא חוקי בפחמים (כריתת עצי היער), בסכסוכים בין מיליציות חמושות ומימשל תקין ובמעורבות בלתי-נסבלת של גורמים מדיניים מצדן של כמה ממשלות אפריקניות הממשיכות לבחוש בקלחת של קונגו הדוויה הידועה במרבצי המחצבים החשובים ויקרי הערך בתחומה. הפקחים העמוסים ממילא באינספור מטלות צריכים עתה לדווח כעת גם על התקדמות פרצי הלבה מדי שעה", סיפר מנהל הפארק של הוירונגה, עימנואל דה מיירודה (Emmanuel de Merode). לפי הידוע כבר עד כה , זרמי הלבה מסכנים את התיישבויות בני האדם באזור שנחשב מהצפופים ביותר באפריקה, לכל הפחות מאז החלו לזרום אליו פליטים, לראשונה בצורה מסיבית לאחר רצח העם שנערך ברואנדה בסכסוך הידוע בין בני ההוטו שרצחו כ-800,000 ואולי אף מיליון אחד של בני ובנות טוטסי. כעת חוששים מנהלי ופקחי הפארק כי ההתפרצות תפגע מיידית גם בכמה ממקומות החיות האוריגינליים בקרבתו, ויפגעו באוכלוסיית-בר של כ-40 שימפנזים וחיות-בר אחרות שהשתכנו במדרונות הר הגעש הפעיל.

למרבה המזל, בהר הגעש ניאמולגירה אין כל נוכחות של כ-200 גורילות ההרים השרויות בסכנת הכחדה מוחשית, וגם לא גורילת השפלה המזרחית, אף היא בסכנת הכחדה קריטית, שתיהן שני תתי-מינים ידועים של הגורילה המזרחית הנתונה בסכנת כליה מוחשית זה שנים רבות. גורילות ההרים שוכנות ברכס המיקנו(Mikeno Section) הממוקם ממזרח להר הגעש המתפרץ, והן התפרסמו בעיקר ביער בוקימה (Bukima) שבו ביקרתי אישית עוד בספטמבר 1990. מעדויות ראייה ראשונות עולה כי קול-בום עמום נשמע באזור בשעה 03:45 לפנות בוקר כאשר ארעה ההתפרצות הראשונה, והתגובה הראשונה היתה כי ייתכן ואלה "קולות של מלחמה מתחדשת", סיפר אחד ממנהלי יומן הגורילות המפורסם ברכס הוירונגה הדרומי ששמו אינוסנט מבוראנומווה (Innocent Mburanumwe). "או-אז, ראיתי פרץ של להבות מתפרצות על השמיים, והיה ברור כי לא נשקפת סכנה למרכז העצבים של חקר הגורילות באזור העיירה רומאנגאבו (Rumangabo)". ואולם, ידועים היו לו אישים רבים המתגוררים בדרומו של הר הגעש המתפרץ, שם נראתה הלבה, ולראייה פרסם כמה תמונות שמעידות על ההתפרצות.

 

הר הגעש נימולאגירה (Nyamulagira ששרבוט שמו הוא שווה-ערך גם ל-Nyamuragira) ממוקם ברכס הרי הוירונגה המהוללים ששמירת הטבע בהם החלה עוד ב-1925, והוא נכלל בפרובינציה של צפון-קיוו (North-Kivu Province). מיקומו כ-25 ק"מ (כ-15 מייל) מצפון לאגם קיוו (Kivu lake) שהאגרונום והצפר המהולל לסלי בראון הגדיר כאגם היפה ביותר בין שתי זרועותיו של הבקע האפריקאי. הוא נמצא אם כן לא הרחק מהעיר הראשית גומא במזרח-קונגו שמאכלסת כ-600,000 בני אדם. מאז 1882 דווחו בהר זה 35 התפרצויות שהאחרונה בהן ארעה ב-2006. נאימולאגירה רק אחד משמונת הרי הגעש המפורסמים בנמצאים בגבולות שבין קונגו, רואנדה ואוגנדה, ורוב רובו נבנה על התפרצויות לבה קודמות ומכאן שזהו הר שתשתיתו וולקנית בעיקרה.

ברור לכל שהעניין המיוחד בהרים אלה ויערות הגשם ההרריים שחלקם בתוליים באזור, בעיקר משום שהם מאכלסים את כ-720 (ההערכה האחרונה מזה כמה שנים) של גורילות ההרים ונכללים עמן גם גורילות ההרים בווינדי שהיא אוכלוסייה מעט שונה הנחשבת זה שנים כתת המין השלישי של הגורילה המזרחית הנדירה. כ-380 מהן מאפיינות את אזור השימור של הרי הגעש של הוירונגה, ה-Virunga Volcanoes Conservation Area, כפי שהפארק הלאומי הראשון באפריקה מכונה היום, וכ-320 מהן ידועות ב"יער הבלתי חדיר של בווינדי", ה-Bwindi Impenetrable Forest, שם אנו מבקרים תכופות בסיורי הגורילות הללו באוגנדה.

כאמור לעיל, עיקר עבודת הפיקוח וההגנה על גורילות ההרים מטעם "רשות חיות הבר הקונגולזית" היא לעקוב אחרי הגורילות ולבצע מחקר עליהן, לקדם את התיירות האקולוגית המתנהלת אחריהן, למנוע ציד בלתי-חוקי, לבחון ועד כמה שאפשר לטפל גם פעילות מאיימת של המיליציות החמושות שעודן שולטות באזור, למנוע ביתר-שאת כרייה בלתי חוקית של מחצבים, פלישה לקרקעות מוגנות וסחר בלתי-חוקי בפחמים שמלווה בכריתה מסיבית ביערות הבתוליים. כזכור מהזדמנויות קודמות, נהרגו בפעילות זו למעלה מ-150 פקחים ב-10 השנים האחרונות בעודם מנסים להגן בגופם ובחייהם על חמשת הפארקים הלאומיים שנכללים במזרח-קונגו הדמוקרטית, היא זאיר לשעבר. לא מדובר כאן על קונגו ברזוויל אלא, על מה שהכרנו עם הפלישה הקולוניאלית הבלגית לאזור כקונגו ליאופודוויל, שמה הקודם של קינשאסה בירת הרפובליקה הדמוקרטית הנוכחית של קונגו, שמה הרשמי. לעתים מזומנות המשיכו פקחי הפארק ומנהליו לעבוד בלא שקיבלו משכורת. מאז 1979 מוכרים הפארקים הלאומיים של הוירונגה באזור כ"אתר מורשת עולמי", (UNESCO World Heritage Site), מטעם ארגון אונסק"ו, ואחד מכ-850 כמותו בעולם. שטחו, במצטבר, כ-7,800 קילומטרים רבועים.

אחראים עליו ועל המשך שימורו של האזור המוגן בעיקר: "המכון הקונגולזי לחקר שמירת הטבע" ,(Congolese Institute for the Conservation of Nature) וה-ICCN בשמו הצרפתי המקומי .(Institut Congolais pour la Conservation de la Nature)

אינוסנט עצמו כתב כי בחודש ינואר שנת 2002, לפני כ-8 שנים בדיוק, ארעה התפרצות קודמת שזכורה לו היטב, כאשר זרמי לבה גדולים שטפו את רחובות מרכזה של העיר גומא, וגרמו סבל בל-יתואר למאות אלפי תושביה, אך ההתפרצות בשנת 2006 היתה מינורית משהו והתמקדה בכיוון צפון-מערב, כך שלא נרגם נזק לבני האדם והתיישבויותיו באזור. ואולם, בעבר, כידוע לכולנו, אחד מהרי הגעש הפעילים באזור הוא הר הגעש הצמוד לגומא ששמו ניראגונגו שעליו טיפסתי בשעתו כאחד מהרי הגעש הקשים והתלולים ביותר, וגם התפרצויות קודמות שלו גרמו נזק לתושבי העיר בעבר. בהר זה גם כן לא משוטטות עוד גורילות.