יום 1 | תל אביב (Tel-Aviv) - טנריף (Tenerife) - העיר סנטה קרוז (Santa Cruz)
נצא בשעת בוקר בטיסות בינלאומיות דרך אירופה אל האי טנריף, האי הגדול והמפורסם באיים הקנריים, וננחת בשעות אחר הצהרים באי.
האי טנריף (Tenerife) הוא המוכר והידוע ביותר מהאיים הקנריים. זהו האי הגדול ביותר עם הנמל הפעיל ביותר באיים, והוא גם האי העשיר ביותר. אוכלוסייתו מורכבת לא רק מצאצאי ילידים מקומיים מעורבים בספרדים ופורטוגזים ובאצילים שהגיעו משתי המדינות, אלא גם מאנגלים וגרמנים, שראו בו בעבר פוטנציאל כלכלי ומחקרי גדול, ורואים בו בהווה – מקום נהדר להזדקן בו.
לאחר הגעתנו ניסע לעיר הבירה סנטה קרוז (Santa Cruz), ביטוי להיסטוריה בת 500 שנה. סנטה קרוז זכתה לשמה "עיר הצלב הקדוש" לצד הרבה ערים שזכו באותו שם בתחילת הקולוניאליזם הפורטוגזי והספרדי – שם שביטא את המגמה לנצר ולתרבת את האוכלוסיות הילידיות המקומיות. נטייל (ככל שיותיר הזמן) לאורך שדרותיה היפיפיות והירוקות, הזרועות פסלים, נראה את בית התיאטרון הישן והמיוחד, נמשיך אל הפיאצות הגדולות – היושבות לאורך הים, ונבין את הכאב והגאווה ששזורים בפסל לחייל האלמוני.
ארוחת ערב ולינה בטנריף.
ימים 2-3 | האי אל היירו (el Hierro) - הלטאות הגדולות והעצים הכפופים
בבוקר נצא בטיסה אל האי המערבי והמרוחק ביותר – אל היירו, האי המיושב הקטן ביותר באיים (יש עוד 8 איים קטנים, אך לא מיושבים), בו נטייל במשך היומיים הבאים. את טיולנו באי – סחוף הרוחות והמאוד פעיל גאולוגית נתחיל באזור לה רסטיגה (la Restiga).
באזור לה רסטיגה (האזור הדרומי של האי) נוסעים בינות לשונות געש, ובכל נקודה שניתן לעצור – אפשר לראות תופעות של זרימת לבה והתקרשותה. זה המקום בו זרמה הלבה ב-1960, התושבים פונו, וכמה חודשים היתה פה פעילות געשית, עליה יושבת העיירה לה רסטיגה היום. ב-2011 החלה שוב פעילות געשית מדרום לאי אל היירו, כ-2 ק"מ מן החוף, ונמשכה כמה חודשים ויצרה הר געש חדש – הר טאגורו. הר זה התפרץ בשנית ב-2016, וסוברים שמרחקו מלהיות אי (לצוץ על פני המים) אינו רחוק – רק כמה עשרות סנטימטרים !
נבקר במירדור לה פניה (La Pana) – אחת העבודות היפות של האמן סזאר מנריקה קברירה (אותו נכיר לעומק בטיולנו באי לנזרוטה), מקום היושב על תצפית נהדרת אל מצוקי האי ואל עמק פרונטרה – אחד העמקים הפוריים ביותר באי ומקום גידול האננס באיים הקנריים. נלך לאורך חופו המפורץ של האי, נראה את הלטאות הגדולות ברוקו אל סלמור (el Salmor) – לטאות ששרדו מיליוני שנה, ואת שרידי יישוב של הילידים, נראה את העצים המתקפלים לנוכח הרוחות החזקות באל סבינר (Sabinar) – חוויות וטבע מרגשים!
ארוחות ערב ולינות באל היירו.
יום 4 | האי לה פלמה (la Palma) - הר הגעש טבוריינטה
בבוקר נצא בטיסה אל האי לה פלמה – אחד מהאיים הכי פעילים געשית. ההתפרצות הנוכחית בקומברה וייחה (Cumbre Vieja) שהחלה ב-26.9.2021 ממשיכה במרץ, כשהיא מתפרצת התפרצות אלימה לגובה של עשרות מטרים לחילופין עם זרימה צמיגה ואטית, ההורסת ושורפת בדרכה בתים ומטעים. הטיול יעשה כל מאמץ להגיע לנקודות תצפית על הפעילות הגעשית, אך הדבר מותנה בפעילות ההר ובהרשאות במקום.
בנוסף נטייל סביב הר הטבוריינטה הענק והמרשים, שהתפוצץ ויצר לוע אדיר ממדים. מתחיל בנקודת נוף נהדרת, בתוככי יער האורן הקנרי, על גב ההר, עד לנקודת נוף ומעבר הרים לה קומברסיטה (la comberecita) היושבת על המיצלעות הנמוכות של לוע הטבוריינטה. נטייל בתוככי היער ולאורך הלוע הפעור. אם יותר לנו, נסיים את יומנו במפעל המלח ובמגדלור שבפקוליינטה (Fuencaliente) – הנקודה הדרומית ביותר באי.
ארוחת ערב ולינה בלה פלמה.
*סדר הטיול עשוי להשתנות, בהתאמה לאירועים סביב ההתפרצות, וייתכן שאת כל החלק של דרום האי לא נוכל לקיים – כי הכבישים יהיו חסומים. במידה ותמשיך ההתפרצות – נקיים פעילויות אחרות על מנת ליהנות ממנה ככל האפשר – ביום ובלילה, ביבשה ובים.
יום 5 | האי לה פלמה - ״הצוק של הבחורים״ (Roque de los Muchacos) - הקרנבל הגדול
לאחר ארוחת הבוקר נעלה בנסיעה אל אחת מנקודות הנוף היפות של האי, המשקיפה מגובה רב על הלוע הענק של הר הגעש טבוריינטה, אשר עיצב את הנוף של האי, ועל המדרונות הצפוניים והמערביים שלו; זוהי הנקודה הגבוהה ביותר של הר הגעש טבוריינטה המכונה "הצוק של הבחורים" (Roque de los Muchachos) והנקודה הגבוהה ביותר באי. נטייל עד סדרה של דייקים, המאפשרת להיכנס פנימה לנקודת תצפית מרגשת ויפהפיה, וקצת על מצלעותיו.
נרד בנסיעה נופית מרהיבה צפונה, נאכל צהרים, ונמשיך אל סאן ברטולומה (Mirador de San Bartolome) ממנו רואים את הואדי העמוק של גאלגה (Barranco de la Galga), ונלך ברגל לאורך חופי צ'ורטו אזול (Charco Azul) ובאחד הואדיות העמוקים לוס טילוס (Los Tilos).
אחרי היום הנפלא הזה נצא לאירועי הקרנבל Los Indianos (באם יתקיימו באי).
לינה בלה פלמה.
*סדר הטיול עשוי להשתנות, בהתאמה לאירועים סביב ההתפרצות, וייתכן שאת כל החלק של דרום האי לא נוכל לקיים – כי הכבישים יהיו חסומים. במידה ותמשיך ההתפרצות – נקיים פעילויות אחרות על מנת ליהנות ממנה ככל האפשר – ביום ובלילה, ביבשה ובים.
יום 6 | האי טנריף - רכס אנגה (Macizo De Anaga) - המצעד הגדול
היום נטייל בפינה הצפונית מזרחית של האי, ברכס אנגה (Macizo De Anaga) העתיק בחלקי האי והפראי ביותר בו. החלק הזה של האי, הנראה כמו ראש ברווז עם מקור. בשל התלילות הטופוגרפית של האזור ובידודו נמשכים החיים כאן כמו בעידן אחר, ויער הער (בן משפחה של הער האציל שבארץ) המאוד מסתורי.
יערות העריים (Laurissilva, לאוריסילבה) באיים טנריף, לה גומרה ולה פלמה (ובאיים אחרים באוקיינוס האטלנטי) הם שריד ליערות שהשתרעו על כל אירופה לפני עידנים (15–40 מיליון שנה!). יערות אלו כיסו חלקים נרחבים באגן הים התיכון ואירופה, אך בשל תהליך ההתייבשות נסוגו יערות אלו בהדרגה, ואת מקומם תפסו צמחים בעלי עמידות גבוהה יותר לבצורות. מיקומם של האיים המקרונזיים באוקיינוס האטלנטי מיתן את השפעת התנודות האקלימיות, ושמר על אקלים מתון וגשום שאיפשר את קיומם של היערות עד היום.
יערות הער הם אנדמיים, וחלקם נחשבים ל"יערות עננים" (העננים "חונים" עליהם ולא ממשיכים להתרומם, וכך הם זוכים למנת לחות "פרטית"). יערות העריים הגדלים בגבהים של 300 עד 1,600 מטר הם חברת צומח מיוחדת של בעלי עלים רחבים וירוקי עד, וצמחים בתת יער ובעלי חיים.
אחד הגורמים שאיפשר השתמרות יערות אלו היא תופעת הגשם האופקי.
גשם אופקי הוא מושג אקלימי, בו עננות נעה לכיוון ההרים, ובמקום להתרומם "חונה" על ההרים. בעת ההצמדות של העננים אל ההרים והיערות, מתעבה הלחות לכדי טיפות על העלים ונוטפת (בשל כוח הכובד) מטה על הקרקע. תופעה זו גורמת להתלחלחות הקרקע והצמחים לאורך זמן.
נטייל ברגל בתוך היער המרהיב, נעצור לתצפיות ונבקר בעיירה הדייג הציורית טגאנאנה (Taganana) – חוף יפה, רוח של אוקיינוס, והרים ירוקים נישאים. נאכל בה ארוחת צהרים המאפיינת את האזור ואת כפרי הדייגים.
בערב נצא לראות את המצעד הגדול – האירוע הנחשב ביותר באירועי הקרנבל בבירת טנריף סנטה קרוז.
לינה בלה לגונה, טנריף.
יום 7 | האי טנריף - צוקי לוס גיגטס (Los Gigantes) - ארועי ״קבורת הסרדין״
היום נתור את צפון מערב האי – את פארק טנו ההררי מחורץ בקניונים מרהיבים ואדירים, הנפערים בצוקי הסלע לוס גיגנטס (Los Gigantes) – "הענקים", החותכים את ההרים ונופלים במצוקים אדירים אל האוקיינוס. ניסע בכבישים מפותלים ותצפיות עוצרות נשימה על קו החוף המצוקי מתחתינו. נבקר בכפרים מבודדים שתושביהם פיתחו שיטה מיוחדת של תנועה בשטח התלול והמצוקי תוך שימוש במוט "Salto del Pastor" (דילוג הרועה). נלך ברגל במצוקים ונבקר בכפר האבוד מאסקה (Masca), השוכן בלב ההרים במקום ציורי וחבוי. הכפר הזה שימש כמקום מסתור לשודדי הים. נמשיך אל העיירה איקוד דה לוס וינוס (Icod de los Vinos) המזוהה בעיקר בגן עם עץ הדרקונית הגדול והישיש בעולם הממוקם בה.
עץ הדרקונית (Dracena Draco) הוא מאובן חי (כך מכנים בגאולוגיה ובמדעי החיים צמחים ובעלי חיים שלא השתנו כלל לאורך האבולוציה). מדובר בשיח שגדל במקומות בודדים בעולם, ושפעם ב-25-20 שנה מייצר ענף וגזע חדשים.
זהו עץ מוזר בצורתו, בעל גזע מעובה בבסיסו המתפצל לכמה סדרות של גזעים מעובים. פרחיו הלבנים נישאים באשכולות ומהם מתפתחים פירות עסיסיים כתומים וקטנים. עצי הדרקונית ששרדו כצמחי בר נחשבים כצמחים עתיקי יומין ובעלי גיל מופלג בסדר גודל של אלפי שנים (הדרקונית באיקוס אותה נראה מוערכת בכ-1,000 שנה). קבוצות מעטות בלבד של דרקוניות בר שרדו באיים: בעיקר באיים טנריף ולה פלמה, לרוב בתחומי הרום הנמוך ובבתי גידול יובשניים יחסית. יחד עם זאת הדרקונית הקנרית שכיחה למדי בעץ נוי באיים הקנריים וגדלה כצמח נוי גם בארצות אחרות מחוץ לאיים הקנריים (בישראל ניתן למצוא אותה בגינות נוי ובגני הברון בזכרון יעקב).
הילידים (לפני הכיבוש הספרדי) ייחסו לעץ סגולות רפואיות ומאגיות, בגלל צורתו ובגלל המוהל דמוי הדם הזורם מגזעיו לאחר פציעה.
נאכל ארוחת צהרים בנקודת נוף, ובמידה ויוותר זמן, נעצור בעיירה גארצ'יקו (Garachico) ששימשה נמל מקומי ונקברה תחת זרמי לבה בשנת 1705.
בערב נצא לחגוג שוב את הקרנבל באירוע המשעשע "קבורת הסרדין" (Sardine Funeral).
לינה בלה לגונה, טנריף.
יום 8 | האי טנריף - הר הגעש אל טיידה (el Teide)
היום נבקר באחד המקומות היפים באיים: הפארק הלאומי טיידה (Teide National Park) – הר הגעש הגבוה בהרי ספרד (3,718 מ') ובהרי האיים הקנריים, והוא ההר השלישי בגובהו בעולם יחסית לבסיסו (הנמצא אלפי מטרים מתחת לפני הים). זהו הר געש, שהלוע שלו התמוטט והתפרצות חדשה יצרה הר געש חדש בתוך הלוע הישן. נטפס אל ההר דרך יערות אורן קנרי עבותים, ונרד אל הלוע הגעשי העצום בו מזדקרת הפסגה החרוטית החדשה בנופי מדבר, המזכירים את פני הירח.
ניכנס למרכז המבקרים של ההר, נטייל ברגל בשטח הפומיס – אפר וולקני שעף גבוה ונחת חזרה על האדמה ויצר אזור של מעין "חול", ובלוס רוקס דה גרסיה (los Roques de Garsia), המציע לנו נופים בעלי תצורות סלע ייחודיות.
לינה וארוחת ערב בלה לגונה, טנריף.
יום 9 | האי לנזרוטה (Lanzrote) - ביתו של סזאר מנריקה קברירה (Foundation Cesar Menrique) - שמורת טמינפאייה (Timanfaya National Park) - חוף הרבידרוס (Harvideros) - אל גולפו (el Golfo)
בבוקר נטוס אל האי לנזרוטה – הדובדבן של הטיול!
האי לנזרוטה (Lanzrote) הוא האי המזרחי ביותר באיים הקנריים, אי נמוך ביותר וחשוף ופעיל גאולוגית מאוד. קרבתו לאפריקה ול"קו המדבריות", ומיקומו החשוף מאוד לרוחות ולזרמי הים, גרם לו להתבלות מהר יותר ולהיות שטוח יותר. במקביל הוא אי פעיל מאוד, יש בו למעלה מ-200 הרי געש, ההתפרצויות בו תכופות וחלקן שינה את פני הנוף לחלוטין.
באי לנזרוטה (ובשאר האיים) חלים חוקים ארכיטקטוניים ייחודיים ומחמירים, אשר אוסרים על בנייה לגובה ועל שימור המסורת של הבתים הלבנים עם החלונות הצבעוניים, אשר מוסיפים לציוריות שובת הלב של האי, והם תוצאה של פעילותו הענפה למען האיים של תושב האי המפורסם ביותר – האמן סזאר מנריקה קברירה (Cesar Manrique), לו נקדיש הרבה מזמננו באי לנזרוטה.
נתחיל את טיולנו בביתו-מוזיאונו של האמן סזאר מנריקה קברירה (Foundation Cesar Menrique), עליו ויתר בערוב ימיו וחזר לבית נעוריו בצפון האי. הבית יחשוף בפנינו חשיבה סביבתית-אמנותית יחודית (שיש האומרים שיצרה את המודעות לאיים הקנריים). לאחר מכן, ניסע לשמורת טמינפאייה (Timanfaya N.P.) – אזור של ההתפרצויות האחרונות באי, אשר פני השטח שלה עדיין חמים מאוד. נלך לטייל לאורך חוף הרבידרוס (Harvideros) – מקום בו פגשו לשונות הלבה את המים, ויצרו תצורות מרהיבות. נטייל שם רגלית. נמשיך אל אל גולפו (El Golfo) – חול שחור ואגם טורקיזי.
לינה וארוחת ערב בלנזרוטה.
יום 10 | האי לנזרוטה - צינורות הגש (Cuerv de Los Verds, Jameos de Aga) - מירדור של ריו (Mirador del Rio) - גן הקקטוסים (Cactus Garden)
על מורדות הר הגעש קורונה (הגבוה ביותר באי – כ-700 מטר) שאינו פעיל כבר מיליוני שנה, נוצרו צינורות געש, ובאחר מהם ניתן לבקר: נתחיל בחלק העליון של "צינור הגעש של הירוקים" (Cueva de los Verdes) – להליכה בלתי נשכחת במעמקי האדמה. לאחר מכן נבקר בהמשכו של הצינור, הקרוב לחופי האוקיינוס – חמאוס דה אקווה (Jameos de Agua), שם יצר מנריקה את יצירתו הראשונה. ניסע למירדור דל ריו (Mirador del Rio) "מצפה הנהר" – שרשרת מצוקים אדירה בצפון-מערב האי, המשקיפה אל המיצר הצר ("הנהר") אשר מפריד בין לנזרוטה לבין איי גרסיוסה. נטייל במצפה ועל הצוקים ככל שהזמן יאפשר.
נסיים באחת אחת מיצירותיו של מנריקה היא פרויקט משולב לבוטניקה ואמנות גן הקקטוסים (Cactus Garden) הנטוע בתוך מחצבה של טוף; זהו גן של 1400 מינים של קקטוסים, השתול בטרסות ובו פיסול באבן.
ארוחת ערב חגיגית ואחרונה ולינה בלנזרוטה.
יום 11 | לנזרוטה - תל-אביב
אחרי ארוחת הבוקר ובהתאם לשעת הטיסה, נצא לשדה התעופה כדי לעלות לטיסה, שתחזיר אותנו לישראל.
*הערה: לוח הטיסות נקבע ע"פ מה שחברות התעופה מפרסמות ביום פרסום התוכנית. שינוי בלוח יאלץ אותנו להתאים את התוכנית לטיסות.