יום 1 | תל אביב - ליסבון

נצא בטיסת אחה"צ לעבר ליסבון, בירת פורטוגל. עם השלמת סידורי המעבר נסע למלוננו.

ארוחת ערב ולינה בליסבון.


יום 2| ליסבון - האי טרסיירה שבאיים האזורים

נטוס, לאי טרסיירה (Terceira) שבאיים האזוריים, שם ננחת בצהריים. זהו האי של מלחמות השוורים ואתר המורשת העולמית הראשון שהוכרז בפורטוגל, ובו נערוך היכרות ראשונה עם "בטן האדמה" שפלטה לבה לוהטת שעיצבה את דמותו של האי. בדרך למלון, נערוך היכרות ראשונית עם האי שיהיה משכננו לשני לילות.

ארוחת ערב ולינה במלון Zenith Boutique hotel או דומה ברמתו

 

יום 3 | האי טרסיירה (Treceira Island)

לאחר ארוחת הבוקר נצא ליום טיול מלא באי. נבקר בקלדרה הענקית שמשוליה תצפיות מרהיבות על האי כולו, קרקעית הקלדרה הפכה לאחד משדות המרעה המרכזיים באי.
נשוטט בין הכפרים המעניינים של האי, ואולי נצליח לחזות באחד מהם בגרסת מלחמת השוורים של האיים האזוריים.

באי טרסיירה מתקיימת עדיין המסורת של שחרור מספר שוורים זועמים במרכז הכפר, והם שועטים בעקבות ה"אמיצים" המנסים להימלט מהם.

ניסע אלCarvão Do Akagar Do Gruta , מקום בו קשה שלא להיזכר בסיפורו של ז'ול וורן "מסע אל בטן האדמה". זהו אחד המקומות הבודדים בעולם שמאפשר כניסה אל "צינור ההזנה" אותו "צינור" דרכו מטפסת הלבה הרותחת מבטן האדמה ופורצת החוצה בפיצוצים עזים. 

ג'ול וורן פרסםאת הספר "מסע לבטן האדמה" ב-1864 ובו סטודנט גרמני מספר על מסעו עם דודו הפרופסור ללב כדור הארץ. אחד ממאפייני ספריו של ורן הוא תיאור של המצאות בדיוניות, שהתממשו ברבות הימים (מסוקים, צוללות, חלליות, טלוויזיה).

ניסע לאנגרה (Angra Do Heroismo) המרשימה שהיא האתר הראשון בפורטוגל שהוכרז ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמי. נטייל ברגל ביער מיוחד בהר ברזיל ומשם נגלוש אל העיר אנגרה. נטייל בסמטאותיה של העיר ובאתריה היפים.

בסוף היום נחזור אל המלון בו אנו לנים.

ארוחת ערב ולינה במלון Zenith Boutique hoteאו דומה ברמתו


יום 4 | אי פאייאל (Faial Island)

נטוס מהאי טרסיירה אל האי פאיאל (Faial). 

פאייאל הוא אי קטן של 21 X 14 ק"מ (175 קמ"ר), אך הוא האי המאוכלס ביותר באיים האזוריים – 15,000 תושבים! שמו ניגזר מעצי האש (פאייה דה טרה), שכיסו בעבר את האי. המתיישבים הרשמיים הראשונים מפורטוגל ופלנדריה הגיעו בסביבות 1465 כחלק ממשלחת שחיפשה עפרות בדיל וכסף, אך לא מצאה. אציל פלמי ג'וסה אן חוארטרה חזר כעבור שנתיים לפאייאל וב-1468 מונה למושל המקום תחת צו מלכותי של המלך הפורטוגזי אפונסו ה-5.
מצב האי לא היה טוב עד המאה ה-17, אז חזרו האיים לשליטתה של פורטוגל. הורטה, הבירה, זכתה לימים טובים יותר, בעיקר בשל הנמל המוגן שלה, שהפך לתחנת חובה לשטים בין אירופה לבין אמריקה. מהמאה ה-19 הפך פאייאל למרכז תקשורת והעברת מידע מרכזי בין צפון אמריקה לבין אירופה וכבלים תת-ימיים עוברים בהורטה; למרכז לחיזוי מזג אוויר; ולנקודת חניית ביניים תעופתית למטוסים הראשונים שחצו את האוקיינוס האטלנטי הצפוני.
את האי מעטרים פרחי הורטנסיה ענקיים – יופי וצבע מרשימים!

לאחר הנחיתה ניסע אל הקצה המערבי של האי, אל קפלינוש ((Capelinhos, שם, בשנת 1957, התפרצות געשית סמוך לחוף יצרה הר געש חדש שהוסיף לשטח האי 1.0 קמ"ר.
נראה מקרוב איך כוחות הבלייה (הים והרוח) שוחקים בהתמדה את ההר ומאיימים להעלים אותו מעל פני האדמה. משם, נעפיל עם האוטובוס למרומי הר הגעש החולש על האי כולו, ולו לוע רחב (קלדרה) בעומק של 
400 מ'.
נטייל רגלית לאורך שפתי הקלדרה העמוקה, מוקפים בפרחי ההורטנסיה ובנוף מרהיב.
נחזור דרך אספלמנקה אל העיר הורטה (
Horta) ונבקר באתרים שונים בעיר וסביבותיה.

ארוחת ערב ולינה בהורטה במלון Faial Gardenאו דומה ברמתו

 

יום 5 |שייט לאי פיקו (Pico Island) - פאיאל

בבוקר נחצה במעבורת את המיצר שמפריד בין פאיאל לבין האי הסמוך פיקו (Pico), אי שכולו הוכרז כאתר מורשת עולמית. זהו מרכז היין של האיים האזוריים, אי שהוא מנהרת זמן ויש בו גם "מנהרת לבה".

פיקו הוא האי השני בגודלו באיים האזוריים (444 קמ"ר: אורכו 42 ק"מ ורוחבו 15 ק"מ). זהו האי הדרומי ביותר בארכיפלג. המתיישבים שהגיעו מצפון פורטוגל, לאחר הפסקה שעשו באיים טרסיירה וגרסיוזה, בחרו להתיישב בלאג'ס שבפיקו. האקלים היבש והחם של חלקים מהאי ומשאבי המינרלים של קרקעות הגעש התאימו לנטיעת כרמים, בעיקר של ענבי וורדלחו, ואיכותו של היין המקומי נודע למרחוק – וגרם לעלייה בפיתוח הכרמים וייצור היין (והגיע עד שולחנות הצארים הרוסיים).
במהלך המאה ה-18 היו התפרצויות געש גדולות באי, אשר פגעו קשות בכרמים, ולזה הצטרפה התקפה של מחלות צמחים, ואלו גרמו לסוף תור הזהב של היין המקומי. רוב החקלאים מצאו עצמם ללא פרנסה, ונאלצו להגר לברזיל או לצפון אמריקה או להתחיל להתפרנס מציד לווייתנים. תחילה, הם עזרו לדייגים האנגלים והצפון-אמריקאים בצייד ובתחזוק הספינות, ולמן המאה ה-19 החלו לצוד לוויתנים באופן עצמאי.
ב-1986 נאסר ציד לווייתנים באמנה עליה חתמה פורטוגל. פיקו חזרה לגידול כרמים וייצור יין באופן מסורתי ועתיק, ואף מאפשרים לתעשיית התיירות להכיר את שני ענפי הכלכלה האלו.

נטייל בפיקו כשברקע משקיף עלינו הר הגעש פיקו, ההר הגבוה בפורטוגל (2,351 מ'). נטייל ברגל בין טרסות הבזלת שמגוננות על גידול הגפנים, נלמד על תרבות ייצור היין באי ונראה כפרים שמשמרים אורח חיים מיוחד ומסורת ארוכה של ייצור יין. אונסק"ו הכריז על תהליך ייצור היין באי ועל הכפרים שמקיימים אותו כחלק מהמורשת העולמית.

פיקו היה בעבר אחד המרכזים החשובים באזוריים לצייד לווייתנים עד שמסורת זו הופסקה ב-1984. נתחקה אחר מסורת הצייד דרך תחנות שונות שעדיין קיימות באי ונבקר במוזיאון המתעד את חיי הלווייתנים ואת ענף הדייג ב-Lajes Pico Do.
ניסע לאורך החוף הדרומי של האי אל הנמל, משם נחזור במעבורת להורטה.

ארוחת ערב ולינה בהורטה במלון Faial Garden או דומה ברמתו

 

יום 6 |האי פלורש (האי הוורוד)

בבוקר נטוס אל האי פלורש (Flores) אשר ממוקם יחד עם האי הקטן קורבו (Corvo) בקבוצה המערבית של ארכיפלג האיים האזוריים ממערב לרכס המרכז אטלנטי.

האי פלורש הוא אי קטן (143 קמ"ר) המצטיין במראות נוף מופלאים, הרי געש, מפלי מים ואוכלוסייה קטנה וייחודית.

עם ההגעה נצא מהעיירה סנטה קרוז (Santa Cruz) וניסע לחלקו הצפוני של האי, נעצור להשקיף על הנוף הנפלא ממספר תצפיות לאורך הדרך, נבקר בכפר פונטה דגלדה שפירוש שמו "שרטון צר" (Ponta Delgada), והמגדלור היפה שלידו.
הטיסה לפלורש תלויה במזג האוויר, במידה ויהיו שינויים בלוחות הזמנים תשתנה התוכנית בהתאם.

ארוחת ערב ולינה בפלורש במלון Hotel Ocidentalאו דומה ברמתו


יום 7 |האי קורבו (האי הכתום)

בבוקר נפליג בסירות מהירות אל האי השכן קורבו (Corvo)

האי קורבו הוא אי זעיר (17.5 קמ"ר ו 460 תושבים), התנועה באי זה היא ברגל בלבד.

נצא ליום סיור רגלי בטבע הפראי של האי הקטן והירוק. נתחיל בירידה אל הקלדירה (Caldeirão's) ואל האגם במרכזה ונקיף ברגל את האגם. אורך הסיור כ-3 ש'. בתום הסיור נשוב אל הנמל ונשוט בחזרה לפלורש. (ההפלגה תלויה במזג האוויר ובמצב הים).

ארוחת ערב ולינה בפלורש במלון Hotel Ocidental או דומה ברמתו


ימים 8-9 |האי סאו מיגל (São Miguel Island) ומערב האי (סט סידדש)

נשלים את סיורינו בפאיאל ונטוס לסאו מיגל (São Miguel), האי הגדול באיים האזורים. 

יותר ממחצית האוכלוסייה של האיים האזוריים חיה באי סאו מיגל, שבמזרח הארכיפלג. האי הוא גם המרכז המוניציפאלי של האיים האזוריים ובירתם פונטה דלגדה (Ponta Delgada) ממוקמת בו.
בתחילת המאה ה-15 גילו נווטים פורטוגזים את סאו מיגל, וההתיישבות בו החלה עם בואו של גונזלו וולחו קברל; מאוחר יותר הצטרפו אליהם מוּרים, יהודים וצרפתים. הקרקעות הפוריות וקיומם של מפרצים בטוחים לעגינה הפכו במהירות את האי לתחנת מסחר, והייצוא והיבוא שעברו דרכו בנוסף לחיטה ולאננס שגדלו בו ויוצאו הפכו את האי למבוסס.
רעידת האדמה של 1522 החריבה את עיר הבירה של האי וילה פרנסה אל קאמפו, ובעקבות כך החלו לבנות את פונטה דלגדה – הבירה הנוכחית. בסוף המאה ה-16 סבל האי מהתקפות פיראטים. עם חזרתו של הכס הפורטוגלי (אחרי שהיה מאוחד עם הספרדי עד 1640) החלו חיים חדשים באי.
רוב הכנסיות המעוטרות בגילופי עץ עשירים ובתי אחוזה שנבנו בסגנון ייחודי עדיין מרהיבים עין כל מבקר באי, וענף התיירות הפך בשנים האחרונות להיות מקור פרנסה משמעותי באיים.

אחר הצהריים נערוך היכרות ראשונית עם בירת האי פונטה דלגדה (Ponta Delgada).
למחרת ניסע דרך נופים הרריים למערב סאו מיגל, שם מצוי אחד המקומות הציוריים ביותר באיים האזוריים 
סט סידאדש (Sete Cidades). צילום הקלדרה של הר הגעש עם האגם הגדול ובתוכו לועות משנה שגם בהם מצויים אגמים, הוא הגלויה הנפוצה ביותר באיים האזוריים.
במהלך היום נצפה מזוויות שונות בקלדרה ובאגמיה. נטייל ברגל לחופי האגמים ושולי הקלדרה ונבקר גם בכפר היפה השוכן לחופי האגם הגדול. נשוב למלוננו בפונטה דלגדה (
Ponta Delgada), בירת האי. את הערב נקדיש לסיור בסמטאותיה ואתריה - נבקר בכנסיות בעלות ארכיטקטורה ייחודית ובאתרי העלייה לרגל בעיר; נלמד על תושבי העיר בעבר ובהווה, כולל עברו היהודי של האי.

ארוחת ערב ולינה בפונטה דלגדה

  

ימים 10-11 | האי סאו מיגל: נורדאשטה ואזור פורנש (Furnas)

ניסע דרך צפון האי לכיוון נורדאשטה (Nordeste). בדרך נעצור לתצפיות יפות ומיוחדות.
נבקר בנחל שמזין מפלים יפים ומפעיל טחנות קמח. נבקר בכפר נורדאשטה ובסמוך לכפר, נטייל רגלית בשמורת הטבע סרה דה טרוקיירה (
Serra da Tronqueira). שמורה יפה זו היא מקום חיותה היחיד בעולם של ציפור בשם "אדמון האזוריים".
נעלה לתצפית ממנה נשקפת הקלדרה הגדולה של נורדאשטה.

תופעות גיאותרמיות כמו שתראו בקלדרת פורנש מתרחשות בשל שני אלמנטים: חום ומים. גייזרים, מעיינות חמים, בריכות גפרית שריחן נישא למרחוק, פומרולים (הנראים כאודי עשן) וסירי בוץ מבעבעים הם כולם תצורות הידרותרמיות.פעילות הידרותרמית מתרחשת כאשר מים שמקורם בהפשרת השלגים ובמי הגשמים מחלחלים דרך שברים וסדקים אל מתחת לפני השטח, למעמקי האדמה, ופוגשים שם בשכבת סלע מותך או בכיס מגמה.
המים שחודרים למעמקים דרך הסדקים נאגרים בסלעים נקבוביים ומתחממים במגע עם הסלעים הלוהטים או המגמה, עד שהטמפרטורה שלהם עוברת את נקודת הרתיחה (ומגיעה עד ל-230 מעלות צלסיוס). כיוון שזה מאגר תת קרקעי המים אינם יכולים לרתוח ולהפוך לאדים, ונוצר לחץ רב והם פורצים דרך סדקים ושברים (מעין צינורות) חזרה אל פני השטח כעמוד אדים של גייזר או מעיינות חמים, בהתאם ללחץ שבו מגיעים המים לפני השטח, סוג הסלע שהמים עברו דרכו, ואנרגיית הקיטור הנותרת במים.

נמשיך לכפר של המתיישבים הראשונים  Provoacãoולתצפית היפה ב-Grande Ribeira.
למחרת נקדיש את היום לאזור פורנש (
Furnas), מהאזורים היפים ביותר באיים. ניסע דרך נקודות תצפית מעניינות ונבקר בוילה פרנקה שהייתה הבירה הראשונה של האי ונחרבה ברעידת אדמה חזקה בשנת 1522.

נמשיך אל קלדרת פורנש, שם נטייל רגלית לחופו של אגם יפה עד שנגיע לאזור אפוף אדים גיאותרמיים ומעיינות חמים. כאן, בתוך גומות קטנות באדמה הלוהטת, מטמינים המקומיים סירי מתכת בתוכם מתבשל באטיות, במשך שעות, הקוזידו (Cozido), גרסה מקומית של חמין.
אחרי שנחזה בתהליך הוצאת הסירים מהבורות הוולקניים, נסעד את ארוחת הצהריים שלנו באחת המסעדות הקוזידו המקומיות.
נמשיך לביקור בגן הבוטני היפה ביותר באיים האזוריים ובמרכזו בריכת מים גיאותרמיים חמים בהם ניתן לטבול. סמוך לגן הבוטני, במרכז הכפר, מצוי ריכוז מדהים של מעיינות חמים, מעיינות סודה, פומרלות (אדי קיטור שיוצאים מבטן האדמה) ועוד. טיול במקום הזה הוא כמעט מחזה סוריאליסטי.
נבקר במטע תה ובמפעל שעל ידו ונעקוב אחר כל שלבי התהליך מהמטע ועד השקית.

ארוחת ערב ולינה בפונטה דלגדה


יום 12 | סאו מיגל - ליסבון - תל-אביב

נשלים את סיורינו בסאו מיגל וניפרד לשלום מהאיים האזוריים. ניסע לשדה התעופה ונטוס לליסבון, משם נמשיך בטיסה ישירה לתל אביב.
ננחת בת"א בערב.