ימים 1-2 | תל אביב - אולאן באטר (Ulaan Baatar)

נצא לטיול בטיסה בינלאומית, דרך יעד ביניים. נגיע לאולן באטר למחרת בשעות הבוקר. לאחר שננחת באולן באטר ונצא משדה התעופה, נפגוש את כלי הרכב שלנו והמדריך המקומי ונתחיל את הטיול במונגוליה. לאחר התרעננות במלון נצא לסיור היכרות בעיר. נסייר במוזיאון הלאומי של מונגוליה, שמוצגות בו תערוכות מתקופת הפרה היסטורית ועד ימנו אנו, כולל תקופת ג'ינגיס חאן. לאחר מכן, נעבור דרך הכיכר המרכזית שבמרכזה נבנה מונמנט לזכרו של הגיבור הלאומי, המונגולי דמדין סוח באטאר פסלו של סוח באטאר ששחרר את מונגוליה מהשלטון הסיני ושירת בצבא האדום (העיר נקראת על שמו: אולן באטאר = גיבור אדום). הפסל מתאר את סוח באטאר מרים ידו לכיוון החאן הגדול (ג'ינגיס חאן), ששמו היה אסור להיקרא במשך 70 שנות הכיבוש הסובייטי.


יום 3 | אולאן באטר - אמארביאיאסגאלאנט (Amarbayasglant)

נצא בנסיעה צפונה בדרכנו אל מנזר אמארבאיאסגאלאנט (Amarbayasgalant).

את המנזר הקים הקיסר המנצ'ורי אינח אמגלן ב- 1722, כמתנה לזאנא באזאר, מפיץ הבודהיזים במונגוליה. במקום 29 מקדשים. המונגולים מאמינים כי זאנא באזאר קבור מתחת לאחד מהם. המנזר הוא מן הגדולים במונגוליה. המשטר הקומוניסטי של ברית המועצות, שהשתלט על מונגוליה, פגע בו בשנות השלושים של המאה העשרים, כפי שפגע במנזרים אחרים במונגוליה, אך המנזר הזה החזיק מעמד ושרד. היום הוא אחד המרכזים הדתיים החשובים של מונגוליה. חיים בו כ- 60 נזירים.

ננסה להכיר מקרוב את חיי הנזירים המתגוררים בו.

לינה באוהלי גר.


יום 4 | אמארביאיאסגאלאנט - מורון (Murun)

לאחר ארוחת הבוקר, נחזור למנזר אמארבאיאסגאלאנט בכדי לראות את הטקסים הבודהיסטים שעורכים הנזירים במנזר. לאחר מכן, נמשיך צפונה עם כלי הרכב ונעבור בבולגן, עיר הבירה של הפרובינציה הנושאת אותו שם. נמשיך בנסיעה ונעצור ליד הר געש בשם אורן טוגו (Uran Togoo). נטפס על הר הגעש, מלמעלה נראה את לוע הר הגעש שהשתמר בצורה מושלמת. את היום נסיים במורון, בירת מחוז חובסגול הצפוני.


יום 5 |מורון - אגם חובסגול (Lake Khuvsgul)

לאחר ארוחת הבוקר נמשיך במסענו אל עבר "הפנינה הכחולה", כפי שהמונגולים מכנים את אגם חובסגול.

אגם חובסגול הוא הגדול ביותר במונגוליה, מימיו נשפכים לנהרות הזורמים אל ימת בייקל בסיביר. האגם משמש בית גידול למגוון רחב של חיות בר, ביניהן: נמרי השלג, דובים שחורים ואיילי הצפון הפראיים.

נטייל בסביבות האגם היפה ובאזורים הסמוכים לאגם הגובל ברוסיה.

לינה באוהלי גר.


יום 6 | אגם חובסגול - מורון - אוליט קישינג (Ulzit Khishing)

היום נצא ליום נסיעה אינטנסיבי בדרכיה היפות של מונגוליה, ערבות רחבות ידיים, מרחבי מרעה אין קץ וכפרים מרוחקים. בדרכנו, נעבור ב"בית קברות" עתיק של מנהיגים ולוחמים מונגולים, מצבות אבן עתיקות ומסתוריות ("קברי האיילים" – Deer stones). נמשיך בדרכנו ונעבור דרך אגם ארחיל. אם יהיה לנו זמן, נעצור בשוק המקומי של מורון ולאחר מכן נמשיך בדרך ההררית שתוביל אותנו בסופו של יום למחנה אוהלי הגר שלנו אולזיט קישיג.


יום 7 | אולזיט קישינג - הר הגעש חורנג - ״האגם הלבן״ (Tsagan Nuur)

לאחר ארוחת הבוקר נמשיך בנסיעתנו דרום-מערבה. נחצה מעברי הרים ונחלים קטנים. לאחר שנגיע למחנה הגרים שלנו נאכל ארוחת צהריים ואחריה נצא בנסיעה אל עבר הר הגעש חורונג.

הר הגעש חורונג הוא הר געש צעיר במושגים גיאולוגיים, ההתפרצות האחרונה שלו מתוארכת לפני כ-10,000 שנים.

נטפס אל ראש ההר לצפות אל לוע ההר המושלם ועל לועות משניים אשר בקעו מצדדיו בהתפרצויות משניות לאחר שהלוע הראשי נסתם. לאחר מכן, נצא בנסיעה קצרה לאורך השפוכת של הלאבה שנקרשה ("לג'ה"), נעצור ליד מערת "הכלב הצהוב" – תופעה וולקנית מעניינת ונמשיך בנסיעה קצרה עד לגדותיו של ה"אגם הלבן" - אגם טסאגאן (Tsagan).
נעצור באתר עליה לרגל ונהנה מהשלווה האופפת את האגם עצום המימדים.
נסיים את טיולנו הרגלי באזור עליה לרגל של צליינים הנמצא ליד גדת אגם טסאגאן (Tsagan).
לקראת ערב נחזור למחנה הגרים שלנו.


יום 8 | ״האגם הלבן״ - צצרלנג (Tsetserleg) - המעינות החמים בצנחר (Tsenkher) 

לאחר ארוחת הבוקר שלנו נעלה על כלי הרכב שלנו ונמשיך בטיול. במרחק שעה נסיעה מהמחנה שלנו, נעצור ליד "עץ 100 הענפים".

עץ קדוש זה נשרף כמעט כליל בטקס שמאני שהתקיים לידו לפני מספר שנים, אך עדיין משמש כמקום פולחן. לאחר השריפה צצו מסביבו עצים נוספים, אשר רק העצימו את קדושת המקום.

במרחק הליכה קצר מהעץ, נגיע לתצפית מרהיבה מעל לקניון העמוק של נהר הצ'ולוט, קניון שחתר בלאבה השחורה. לאחר מכן, נמשיך מזרחה עוד כשעתיים ונעצור ליד סלע עצום מימדים (מונוליט) הנטוע בליבו של עמק שטוח. סלע זה, המוכר בפי המקומיים כ"טאיחאר צ'ולו", קשור במיתולוגיה המקומית, וכדרכן של תופעות בולטות בטבע, זכה להיות מקודש. מי שיחפש טוב, יוכל לראות על הסלע ציורי סלע עתיקים וכתובות עתיקות בינות לכתובות ולרישומים החדשים.... לאחר מכן, נמשיך בנסיעה ונחצה את מחוז ארחאנגאי, שבתרגום לעברית- "אזור השפע הצפוני" ונעבור בצצרלג, בירת המחוז שם נוכל ארוחת צהריים. נמשיך בדרכנו ונגיע אל אזור שהמונגולים מכנים: "גן העדן של הסוסים" – כרי דשא שופעים, מים נקיים וצלולים ומרחבים פתוחים אין קץ... לאחר מכן, נגיע אל המעיינות החמים בצנחר, מעיינות מים חמים שהטמפרטורה בהם מגיע ל- 80 מעלות צלזיוס... כאן נחנה הלילה ונוכל להתרחץ ולהתרענן במעיינות החמים.

לינה במחנה גרים בצנחר.


יום 9 |יום טיול (הליכה רגלית) סביב צנחר

את היום נקדיש ליום הליכה ברגל באזור צנחר. נטפס בערוץ מקסים בשם Gyalaan החבוי מעין, הנמצא הרחק ממסלולי הטיול במונגוליה, נבלה את רובו של היום בטיול במעלה הערוץ, תוך כדי דילוגים בין הסלעים הנטועים בתוך המים הצלולים אשר מקורם בהפשרת השלגים בראש ההר.
בשעות אחר הצהריים נשוב אל מחנה הגרים שלנו, ונהנה שוב ממי המעיינות החמים של צנחר.
.
.
לינה במחנה גרים.


יום 10 | צנחר - מנזר ארדן זו (Erden Zuu) - חארחורין (Kharkhorin)

אחרי ארוחת הבוקר נצא בנסיעה מזרחה לכיוון חארחורין.

במהלך המאה ה-13, ייסד ג'ינגיס חאן את האימפריה היבשתית הגדולה ביותר שידע העולם הישן. עיר הבירה של האימפריה היתה חארחורין, או בשמה הקדום - קאראקורום. חארחורין הייתה בעבר בירת האימפריה המונגולית. בנייתה החלה במאה ה-13 ע"י ג'ינגס חאן, השליט הגדול, אך הושלמה רק לאחר מותו, בידי בנו אוגדאי חאן. העיר נבנתה בניגוד לאופיים של השבטים המונגולים באותה תקופה שהיו נוודים. העיר לא האריכה ימים כבירתה של האימפריה המפוארת ועוד באותה המאה הועתקה הבירה לבייג'ינג של ימינו על ידי קובלאי חאן, נכדו של ג'ינגס חאן. עם פלישת השבטים המנצ'ורים בשלהי המאה ה- 14 חרבה חארחורין ותחת הריסותיה הוקם מנזר בודהיסטי - ארדן זו, במאה ה- 16. המנזר נפגע קשות מהתקפות החיילים המנצ'ורים ומאוחר יותר, מן הקומוניזם, אולם עם נפילת גוש הברזל הוא נפתח שוב לפולחן רוחני-דתי.

אחה"צ נבקר בשרידי העיר העתיקה, במנזר ארדן-זו, מהגדולים והחשובים במנזרי מונגוליה, ובמונומנטים היסטוריים נוספים בסביבות העיר.

לינה במחנה הגרים בסמוך לחארחורין.


יום 11 | חארחורין - דיונת החול אלסין טאסארחאי - Mongol Nomadic

לאחר ארוחת הבוקר, נמשיך לסייר באזור חארחורין. נצטרף לתפילת הנזירים במנזר שבמקום וננסה להבין וללמוד קצת את משמעות החיים במנזר.
לאחר ארוחת הצהריים
נצא בנסיעה אל דיונת החול אלסין טאסארחאי, אשר משמעות שמה: "החול המרהיב". דיונה זו מסמלת את קצהו הסופי של מדבר גובי רחב הידיים. כאן נעפיל אל ראש הדיונה, ונזכה לראות את הגמל הבאקטריאני- הגמל הדו-דבשתי הידוע של מרכז אסיה ומי שירצה, אף לרכוב עליו.

נמשיך בנסיעה ונגיע למחנה הגרים שלנו Mongol Nomadic. נתארגן במחנה שלנו, ולקראת ערב אל שמורת הטבע חוסטאין נורו.

בשמורת חוסטאין נורו מתקיים פרויקט השבה לטבע של סוסי פרז'וולסקי (טאחי) - מין של סוס בר שנעלם מן הטבע בשנות ה-70 של המאה הקודמת. גורמי שימור טבע מונגוליים, בשיתוף עם ממשלת הולנד, אספו פריטים שונים מגני חיות בעולם, ופרויקט זה, אשר נודע בעולם כאחד הפרויקטים המוצלחים מסוגו, כבר זכה לשחרר שני עדרים בערבות מערב מונגוליה.

נלמד על הפרויקט במרכז המבקרים הצנוע, ובשעות הערב נצא אל מרחבי השמורה לחזות בסוסים אשר יורדים מראשי ההרים הקרירים אל הנהר הזורם במרכזה להרוות את צימאונם לעת ערב.
לאחר שנצפה בסוסים ובחיות אחרות שיש בשמורה (אנטילופות, צבאים ומרמיטות רבות), נחזור אל מחנה הגרים שלנו
Mongol Nomadic

 

יום 12 | מונגול נומדיק - אולן באטר (Ulaan Baatar)

לאחר ארוחת הבוקר נעלה נלמד קצת על חיי הנוודים במונגוליה. נראה את כלי הבית המיוחדים שמשמשים את הנוודים בשגרת היום, כלי נגינה ייחודיים ומשחקים מעניינים שאפשר לשחק בהם ולהעביר את הזמן באוהלים, בעיקר בתקופת החורף הקשה. כשנסיים לראות את התצוגה המעניינת, נעלה על הג'יפים שלנו וניסע במשך כשעתיים, עד שנגיע לאולאן באטאר. לאחר שנגיע לעיר, נסייר ב"שוק השחור" שיש בו הכל מכל... ובאתרים נוספים בעיר, ככל שיותיר לנו הזמן. נאכל ארוחת ערב טובה במסעדה בעיר, ולאחר מכן, ניסע למלוננו, נסכם את הטיול ונתחיל בהכנות לטיסה הביתה...


יום 13 | אולאן באטר - תל-אביב

אחרי ארוחת הבוקר, נצא לשדה התעופה ע"ש ג'ינגיס חאן המרוחק כ- 18 ק"מ מהעיר ונתחיל את טיסותינו חזרה הביתה.