יום 1 | תל אביב – אדיס אבבה (Addis Ababa) – גונדאר (Gondar)

נצא בטיסה מתל אביב לאדיס אבבה - בירתה של אתיופיה. נצא לסיור בעיר ונעלה לנקודת תצפית יפהפיה מהר אנטוטו (Entoto) ממנה נוכל לראות את העיר.
בשנת 1881 הקים קיסר אתיופיה מנליק ארמון על הר אנטוטו. הוא בחר בהר בשל חשיבותו האסטרטגית – האקלים הקשה והצורך לשנע מים ועצים להסקה גרשו מהמקום גם את העקשנים שבאויביו. בשנת 1886 העניק הקיסר לאישתו, טיטו בטול, קרקע באזור מישורי שמדרום להר. טיטו הקימה שם אחוזה וקראה לה "אדיס אבבה" (פרח חדש). האחוזה הלכה וגדלה וברבות הימים הפכה למקום מושבם של אצילי אתיופיה. היום, הר אנטוטו מהווה נקודת תצפית יפהפיה על העיר שתחתיו.
מהתצפית נמשיך את המוזיאון הלאומי של אתיופיה אל השוק הפתוח בעיר – Mercato – השוק הפתוח מהגדולים באפריקה. בשעות הצהריים נחזור לשדה התעופה ונטוס צפונה, אל העיר גונדר. משדה התעופה בגונדר ניסע אל המלון, נתארגן וננוח מעט ונצא לסיור בעיר, ככל שיותיר הזמן.
לינה וארוחת ערב ב-Goha Hotel או דומה ברמתו

 

יום 2 | שמורת הרי סימיאן (.Simien mt) - גונדאר (Gondar)

הבוקר נצא אל פארק הרי  סימיאן ונסייר בשביליו. נתרשם מהנופים הדרמטיים לצד החי והצומח שכולל מיני בעלי חיים אותם ניתן לראות רק בהרים אלו.
פארק הרי סימיאן, פארק בעל נופים מרהיבים, צמחייה מגוונת ומגוון עשיר של חיות בר וביניהן קופי הג'ילאדה (בבון זנוב), אלו קופים אנדמיים החיים בשמורה זו בלבד. בפארק מצוי רכס ההרים הגדול אשר הוכרז כשמורת טבע ופארק לאומי ע"י ממשלת אתיופיה, זהו רכס ההרים הרביעי בגובהו באפריקה, פסגתו הגבוהה ביותר, ראס דאשן, נישאת לגובה של 4,620 מ'. חלק מרכס הסימיאן הוכרז ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.
בתום הסיור נעשה את דרכנו חזרה אל העיר גונדר. בדרך נעצור בכפר הפאלשי וולקה (Wolleka) בו חיה בעבר קהילה של יהודים אתיופים. בכפר נוכל לראות את בית הכנסת ולצפות באומני הקדרות במלאכתם.
עד שנות ה-80 של המאה הקודמת חיו בכפר וולקה מספר מאות יהודים. בתחילת שנות ה-80 רבים מהם נטשו אותו, הלכו ברגל לסודן ומשם המריאו לישראל. בשנות ה-90 היהודים שנותרו בכפר עלו לישראל דרך אדיס אבבה. תושבי הכפר היהודים נקראו פלאשה (זרים בשפת המקום) ונאסר עליהם לקנות רכוש או אדמה. זו הסיבה שהם פנו לאומנויות כמו קדרות, פירזול, אריגה, תפירת בגדים ועוד.
בתום הביקור נמשיך בדרכנו אל העיר והמלון בו אנו לנים.

לינה וארוחת ערב ב-Goha Hotel או דומה ברמתו

יום 3 | גונדאר (Gondar)

 הבוקר נצא ליום שכולו סיורים בעיר גונדר: נבקר במתחם המלכותי שכולל טירה מהמאה ה-17, כנסיית דברה בראהן סלאסי ומנזר מהמאה ה-18 ועוד. זהו יום מרתק ומיוחד בו נכיר את התרבות של תושבי המקום.
גונדר  (Gondar), גונדר מכונה "קמלוט של אפריקה" בזכות מבחר הארמונות, הטירות והכנסיות שנשארו בה מימי הזוהר החושפות עושר ארכיטקטוני. העיר גונדר מוקפת בגבעות התחתונות של הרי סימאן הדרומיים. העיר נוסדה ב-1632 על ידי השליט פאסילדס והפכה לבירת המדינה. על שטחה של העיר קיימות מספר טירות שנבנו בין השנים 1623 עד 1832 על ידי השליטים השונים של האזור באותה תקופה. גונדר עשירה גם במשאביה התרבותיים ומאחוריה עומדת היסטוריה עשירה. במשך מאות שנים הייתה העיר מרכז של אומנות, מוסיקה, דת ומסחר. אזור גונדר ואזור סימיאן הם שני האזורים בהם היו כפרי היהודים שעלו ארצה.
אחרי ארוחת הצהריים נמשיך בסיורנו והפעם נגיע אל הבריכות של פסילידס (Fasilides Bathing Poll) – מתחם עצום ויפהפה בו מספר רב של בריכות שחיה מרהיבות. משם נמשיך אל המנזר של הקיסרית מנטווב (Memtewab).
הקיסרית מנטווב היתה אשתו של הקיסר בקפה. פרוש שמה באמהרית הוא "כמה יפה היא". היא הכירה את הקיסר בקפה כאשר זה היה חולה והיא סעדה אותו. כשהחלים, הוא הביא אותה אל גונדר ונשא אותה לאישה. בתקופה בה הזוג שלט באזור, העיר ידעה שגשוג בתעשיה, מסחר, אמנות ותרבות. לאחר מות הקיסר בשנת 1730, מנטווב הוכתרה כשליטה יחד עם בנה יאסו השני. בידיהם היה כח שלא היה לו תקדים. שנים מספר לאחר מכן חל מהפך שלטוני רבוי דמים ומנטווב עזבה את העיר לחיי בדידות בקוסקאם, עד יום מותה בשנת 1773.

לינה וארוחת ערב ב-Goha Hotel או דומה ברמתו

 

יום 4 | גונדאר (Gondar) - אקסום (Axum)

לאחר ארוחת הבוקר נטוס לעיר אקסום, היא ממלכת שבא הקדומה. ננחת בשעות הצהריים המוקדמות וניסע למלון להתארגנות. לאחר מכן, נצא לסיור באקסום - נבקר באובלסיקים העתיקים הנמצאים ב-Stela Fields, כנסיית מרי ציון (Tsion Miriam church) בו נמצא, לפי האגדה, ארון הברית המקורי, מצבת המלך אזאנה (Ezana), חורבות דונגור (Dungur) המוכרים יותר בשם ארמון מלכת שבא ועוד.

אקסום הפכה לעיר הבירה של הממלכה הגדולה מהמאה ה-2 לפני הספירה, והייתה קשורה בממלכות הדרומיות של חצי האי ערב. כאן נולד מנליק (בן מלך) הראשון, המיוחס כבנם של מלכת שבא ושלמה המלך,שהקים את ממלכת אקסום. זוהי העיר הקדושה ביותר באתיופיה, בה התפתחה לשון הגעז, הלשון האתיופית הקדומה. במאה החמישית הגיעו נזירים נוצרים מהפלג המונופיסיטי-מזרחי והביאו להתנצרותה של הממלכה ועל הכרזתה של הנצרות כדת הלאומית של אקסום. במאה השישית מלך באקסום המלך כלב, שהשאיר אחריו שרידי ארמון ומכלול קבורה. במאה השמינית ירדה אקסום מגדולתה. אקסום מכונה גם "ירושלים השחורה". המסורת מספרת שהמלך שלמה הפקיד בידיו של מנליק את ארון הקודש למשמרת, והוא מצוי עד היום בכנסיית מרי ציון שבאקסום. הקשרים עם היהדות והמסורת היהודית בולטים מאוד באקסום במנהגי תפילה, בסמלי מגן הדוד הפזורים בכל מקום, בציורים של גור אריה יהודה  ובשם ירושלים החוזר ונשנה. תושבי אקסום הם טיגרים, ושפתם טיגרית. הנשים מתהדרות בתסרוקת הטיגרית המיוחדת. על העיר שורה הדרת קודש מיוחדת. בימי ראשון ובחגים מתעטפים כל התושבים, גברים ונשים, בנוטלות הלבנות שלהם, מחזיקים בידם שמשייה נגד השמש הקופחת ונוהרים לכנסיות.

בשעות הערב נחזור למלון בו אנו לנים.
ארוחת ערב ולינה ב-Axum Sabean Int’l Hotel או דומה ברמתו

ימים 5 |אקסום (Axum) - לליבלה (Lalibela)

בשעות הבוקר נצא לסיור בחורבות הארמון של מלכת שבא ולמצבתו של המלך אזאנה (King Ezana). ההריסות אמנם נקראות על שמה של מלכת שבא, אך לדברי חוקרים כנראה מדובר במבנה שהיה שייך לאחד מאצילי האזור. בכל מקרה – מדובר במבנה עצום ויפהפה, ולמרות שרובו הרוס עדיין ניתן לראות זאת בקלות.
המלך אזאנה שלט באזור בשנים 330-356 לספירה. המצבה מתארת את תהליך המרת דתו של המלך לנצרות ואת נצחונותיו בקרבות נגד עמים שכנים.
לקראת הצהריים נגיע לשדה התעופה לקראת הטיסה לעיר לליבלה.

לליבלה היא אחד המקומות היפים והמיוחדים באתיופיה, היא מעין "פטרה" האתיופית - עיר חצובה בסלע ההר. נבקר בכנסיית ASHTEN MARIAM , אליה נגיע באמצעות רכיבה על פרדות, וממנה נצפה על נוף מדהים, נבקר אף באתר 12 כנסיות החצובות בסלע האדום, כשרק גגותיהם נראים מעל האדמה. העיר נקראת גם "ירושלים החדשה", והיא נבנתה במאה ה-12 על ידי המלך לליבלה. בעבר נקראה העיר בשם רוהא (Roha) והייתה בירת שושלת סגווה, אשר שלטה באתיופיה במשך מאתיים שנים. יש אומרים כי מלכי העיר היו יהודים במוצאם. השושלת כללה שבעה מלכים, החזק שבהם היה המלך לליבלה והוא זה שבנה ופיאר את העיר בכנסיות החצובות בסלע. השושלת החזיקה מעמד עד שנת 1,150.

עם הנחיתה בעיר, נצא לסיור בעיר וככל שיותיר לנו הזמן, ניצפה בחלק מ-11 הכנסיות הקדומות בהן היא מפורסמת.
לינה וארוחת ערב במלון Lalibela Harbe Hotel או דומה ברמתו

 

ימים 6 |אקסום (Axum) - לליבלה (Lalibela)

הבוקר נצא לאחד היעדים הפופולאריים באזור העיר לליבלה – המנזר אשתון מריאם (Asheton Maryam Monastery). המנזר ממוקם על הר נישא. אנחנו ניסע עד אמצע הדרך ומשם נמשיך ברגל אל המנזר הממקום בגובה של כ-4000 מטרים מעל פני הים. הדרך למנזר אינה קשה ואנו נעשה אותה בנחת, נפגוש את הכפריים העולים ויורדים עם סחורות ונתפעל מהנוף המדהים הנפרש תחתינו.
אחר הצהריים, אם החזרה לעיר, נמשיך לסייר בה ובכנסיות הרבות והמרתקות שבתחומה.
לינה וארוחת ערב במלון Lalibela Harbe Hotel או דומה ברמתו

 

יום 7 | לליבלה (Lalibela) - אדיס אבבה (Adis Ababa) - תל אביב

לאחר ארוחת הבוקר נצא בטיסה לאדיס אבבה, ניסע למרכז העיר לארוחת צהריים ועל פי לוח הזמנים נשוב לשדה התעופה לקראת טיסתנו חזרה ארצה.