אני מאשר לקבל חומרים פרסומיים מ"עולם אחר" לכתובת המייל שלי

ספארי ללא גלוטן

09/07/2022

כתב: ד״ר עמיר מאורר-ברוידא


אנחנו יוצאים לטיול בחו״ל ובלי ספק, אחד הדברים שמטרידים אותנו ועשויים לשנות את דעתנו על איכות הטיול הוא… האוכל.
האם יהיה אוכל שאנחנו אוהבים? האם יהיה מספיק אוכל? מה יתנו לארוחת בוקר או ערב?
אלו מחשבות שעוברות לכל אחד מאיתנו בראש. ומה על מי שרגיש לגלוטן? פה השאלות אפילו רבות יותר.
כמדריך בחברת עולם אחר וכצליאקי, אשמח לחלוק איתכם את התובנות שלי.

 
הטיסה לטנזניה ולבוטסואנה:
למרות שצוות החברה תמיד דואג להזמנה כתובה ומאושרת של ארוחות נטול גלוטן עבורנו, במקרים לא מעטים, לצערי, חברות התעופה אינן עומדות בהתחייבות, ולא חשוב באיזו חברה מדובר - ישראלית או זרה.

אני ממליץ לקחת מהארץ מזון שיספיק עד טנזניה או בוטסואנה - אפשר ארוחה בקופסת פלסטיק, אפשר כריכים נטולי גלוטן. כגיבוי אני מציע להביא בתיק היד פריכיות, קרקרים, חטיפים ו/או פירות יבשים ופיצוחים. אם הגענו למטוס ויש ארוחה נטולת גלוטן - נפלא, תהיה לנו אפשרות לבחור ממה להנות.
אם אתם מגיעים לטנזניה בטיסה ישירה, משך הטיסה הוא כ-6 שעות. אם אתם מגיעים בטיסה סדירה של חברה כמו אתיופיאן איירליינס, אתם שוהים בטרמינל באתיופיה כ-5 שעות עד לטיסת ההמשך (סך משך הטיסה כ-12 שעות), וכדאי לקחת גם זאת בחשבון.

בטיסות ליעדים רחוקים יותר, כמו בוטסואנה, כדאי להצטייד בכמות גדולה יותר של חטיפים.

בחלק ממסלולי הטיול בטנזניה יש נסיעה ישירה מנמל התעופה קילימנג'רו עד לשמורת הטבע הראשונה בה אנו מטיילים. ללודג׳ בו נלון נגיע רק בערב, ולכן חשוב לברר ולדעת מראש את המסלול.

 

אוכל נטול גלוטן בלודג׳ים ובשמורות:
בטנזניה, הלודג’ים בהם אנו מתאכסנים הם ברמה גבוהה מאד והאוכל עשיר, מגוון ומפנק. בכל הלודג'ים אפשר וצריך לאתר את אחראי המטבח/השף/מלצר ראשי ולדבר איתם על הצורך במזון נטול גלוטן. מנסיוני, מומלץ לשאול מי השף ולדבר איתו אישית על מזון נטול גלוטן ולא לסמוך על המלצרים.

ככלל, הייתי נמנע (או לפחות מוודא היטב) שהמזונות הבאים לא מכילים גלוטן: פנקייק, מוקפצים למיניהם (שמכילים בד"כ רוטב סויה), בירה, פסטה וכו'.

בבוטסואנה לדוגמה, אנו מתאכסנים במחנות אוהלים ברמה גבוהה וכחלק מהצוות המקומי מלווה אותנו שפית, ממנה אפשר לבקש להכין מזון ללא גלוטן, אולם היות והצוות מגיע עם כל האספקה לשטח ואינו יכול להצטייד כל יום במזון טרי, יש לעדכן בהקדם האפשרי את צוות האופרציה במשרדי עולם אחר על המזון אותו  אינכם אוכלים ומה אתם כן יכולים לאכול.

 

ארוחת בוקר וערב:
רוב ארוחות הבוקר והערב מתקיימות בלודג' עצמו. מוגש בהן מגוון של פירות וירקות טריים (אני אוכל מהם קבוע כבר שנים, ולא נתקלתי בבעיה כלשהי, למרות המלצות הרופאים בארץ להמנע מצריכתם).
בד"כ מוגשות גם ביצים קשות/מקושקשות/אומלט - חשוב לוודא שהמחבת של האומלט לא משמש באותה ארוחה גם להכנת פנקייק. אם כן, לבקש מחבת נקי מהמטבח.
בארוחות הבוקר אפשר למצוא גם אורז, תפוחי אדמה, תבשיל שעועית ועוד.
אפשר להביא מהארץ גם דגני בוקר נטולי גלוטן ולהנות מאוכל מוכר ואהוב.
בארוחות הערב יש מגוון של דגים/בקר/עוף עם תוספות שונות.
אני מציע בכל ארוחה לגשת לשף, שילווה אותנו אל הבופה ויצביע על כל תבשיל ויאשרו כנטול גלוטן.

אם רוצים להתפנק, אפשר להביא מהארץ 2-3 חבילות של פסטה נטולת גלוטן. עם הגעתכם ללודג׳, גשו לשף הראשי ובקשו שיבשל לכם חבילה בסיר נקי וכך תהנו מפסטה טריה. באופן זה אפשר להנות גם מניוקי נטול גלוטן.

 

לאנצ׳ בוקס (א. צהריים בחיק הטבע):
בחברת עולם אחר אנחנו אוהבים לנצל את הזמן כדי לבלות זמן רב ככל שניתן בשטח, בשמורות הטבע.
בטנזניה, כדי למנוע בזבוז זמן בנסיעות הלוך ושוב אל הלודג', את רוב ארוחות הצהריים אנחנו אורזים בזמן ארוחת הבוקר ולוקחים איתנו בקופסאות אישיות (לאנצ' בוקס).
עם ההגעה בערב ללודג' אני מציע לדבר עם המדריכ/ה ו/או עם השף ולשאול מה האפשרויות שהוא יכול לשים בלאנצ' בוקס נטול גלוטן. בבוקר, עוד לפני העליה על הג’יפ בדרך לסיור היומי, ודאו כי הקופסא נטולת הגלוטן מסומנת בבירור, שהיא עלתה על הג'יפ ואפילו שתמסר לכם ידנית ותהיה באחריותכם. כך נמנע אפשרות בה הקופסה לא נלקחה אל הג'יפ או שמטייל אחר אכל בטעות את הארוחה נטולת הגלוטן. גם כאן, קופסאות פלסטיק איכותיות מהארץ יכולות להקל על האריזה ולתרום לנוחות ולהנאה שלכם.

אפשר לקחת לשטח ביצים מבושלות, בשר, ירקות, פירות יבשים/פיצוחים, משקה ממותק.

יש מטיילים שמביאים איתם מהארץ מלאי של לחם או לחמניות נטולי גלוטן. חשוב לבדוק איזה סוג אינו מחייב קירור או הקפאה לאורך כל הטיול, היות וזה לא תמיד יתאפשר. מניסיוני, לחמניה או שתיים לכל יום הן די והותר. אפשר לארוז את הלחמניות בשקית גדולה ועמידה ולבקש שישמרו במקרר במטבח של הלודג' ומדי בוקר לקחת את הכמות היומית. חשוב לסמן בגדול באנגלית:

GLUTEN FREE, DO NOT TOUCH
שם  משפחה
שם המדריכ/ה (הישראלי או המקומי)
ANOTHER WORLD COMPANY

ללא קשר ל"עם או בלי גלוטן", הארוחות בשטח הן קלות ובסיסיות, גם מסיבות פרקטיות (הקופסאות נמצאות איתנו ברכב ולא בקירור) וגם כדי למנוע כבדות יתר וצורך לנמנם בהמשך הסיור היומי בסוואנה האפריקאית.

בבוטסואנה, אנו ״פותחים שולחן״ בארוחת הצהריים והשפית מכינה לנו ארוחה קלה ומשביעה. אם עדכנתם אותה מראש, תקבלו מנה נטולת גלוטן טריה וטעימה.

 

נישנושים:
אנחנו ממליצים לכל המטיילים/ות שלנו להביא מהארץ חטיפים מלוחים/מתוקים ופירות יבשים ופיצוחים. אלה יכולים להרגיע את הרעב עד הארוחה הבאה. לרוב, אפשר לקחת מהלודג׳ים פירות/ירקות טריים מארוחת הבוקר מהם נהנה בדרך.

 

בדרך חזרה ארצה:
אני מציע לקחת מהארץ 2-3 קופסאות שנסגרות הרמטית. הן ישמשו אותנו לארוז מזון נטול גלוטן לדרך. לא להתבייש ולהזכיר למדריכ/ה (אם טסים במסגרת קבוצתית) ו/או לפנות ישירות אל המלצר הראשי או השף של הלודג', ולשאול מה יוכלו להכין עבור הדרך והטיסה. חשוב לחשב מראש כמה זמן יעבור מרגע עזיבת הלודג' (ארוחת בוקר?) ועד הגעתנו ארצה, כדי שנדע להצטייד במספיק מזון.

אם נמסור את הקופסאות בערב הקודם, השף יוכל לארגן אורז, תפוחי אדמה בתנור, ירקות מאודים, בקר/עוף/ביצים קשות, ירקות חתוכים ועוד. חשוב לשים לב ולא לשכוח לאסוף את הקופסאות בארוחת הבוקר, כי זה מועד שכרוך לפעמים בהתרגשות ומעט בלבול.

 

לסיכום, העובדה שאנחנו נמנעים מגלוטן ממש לא צריכה להפריע לנו בטיול חוויתי, עוצמתי ומרגש בטנזניה. זה לא מפריע לי כמדריך ולא צריך להפריע למטיילים. חשוב לא להתבייש, להזכיר מדי יום לצוות המטבח ובכל החלפת לודג' לדבר עם השף ולהתכונן לארוחת הבוקר/לאנצ' בוקס של יום המחרת.

בברכת ספארי מוצלח, טעים ונטול גלוטן,

ד"ר עמיר מאורר-ברוידא, DVM

 

 

עוד על המסלולים שלנו בטנזניה תוכלו לקרוא כאן

שלח אלינו טופס צור קשר ונחזור אליך בהקדם. או התקשר לטלפון: 1-700-708-999

*שדות חובה