אני מאשר לקבל חומרים פרסומיים מ"עולם אחר" לכתובת המייל שלי

איך לפרק לגורמים את הנושא של הכחדת חיות הבר ואובדן המגוון הביולוגי

21/08/2023

כתב: אסף לוי


לתקשר את המשבר האקולוגי:
איך לפרק לגורמים את הנושא של הכחדת חיות הבר ואובדן המגוון הביולוגי


הכחדת בעלי חיים ואובדן המגוון הביולוגי הפכו לנושאים גלובליים קריטיים, המאיימים על האיזון העדין של מערכות אקולוגיות ברחבי העולם. כדי לתקשר ביעילות ולבטל את חוסר ההבנה והקושי המדעי האובייקטיבי של נושאים אלה, עלינו לפרק אותם למונחים ומושגים מובנים. במאמר זה, נחקור כיצד להציג ולהסביר הכחדת בעלי חיים ואובדן המגוון הביולוגי ונציג את BioDB, אתר חדש של מטייל שלנו, אסף לוי. זהו ללא מטרות רווח המוקדש לשימור חיות בר שמטרתו להעלות את המודעות, לגייס כספים ולספק פלטפורמה לריכוז נתוני שימור ליחידים ולאירגונים.

 

הכחדת בעלי חיים ואובדן המגוון הביולוגי מתרחשים כאשר מינים נעלמים מבתי הגידול הטבעיים שלהם עקב הרס בתי גידול, שינויי אקלים, זיהום וסחר בלתי חוקי בחיות בר. לכל התופעות אלו יש השלכות עולמיות מרחיקות לכת, המשפיעות על החי והצומח, על המערכת האקולוגית הכוללת ובסופו של דבר גם עלינו, בני האדם, אך הן אינן ברורות לציבור הרחב, שלעיתים גם אינו מתעניין.

על ידי הפשטת המושגים המורכבים הללו, נוכל להפוך אותם לנגישים יותר לקהל רחב יותר. לדוגמה, ניקח את הפיל האפריקאי, אשר ממלא תפקיד מכריע בהפצת זרעים ושמירה על המערכות האקולוגיות של אפריקה. אוכלוסיית הפילים הולכת ופוחתת במהירות עקב ציד ואיבוד בתי גידול. הסבר כיצד היעלמות הפילים משבשת את האיזון העדין של המערכות האקולוגיות שלהם ומשפיעה על מינים אחרים יכול לעזור לאנשים להבין את ההשלכות הרחבות יותר של אובדן המגוון הביולוגי. איך פגיעה שכל מין פוגעת גם מינים שחולקים איתו את אותו אזור מחייה. כדי להכניס עוד "חיים" להסבר, עדיף לספר סיפור ולמסגר את הנושא המדעי כנרטיב, תוך שימוש בטכניקות סיפור כדי ללכוד תשומת לב וליצור עניין.

גם אנלוגיות יכולות לעזור לגשר על פער הידע ולהקל על אחרים לתפוס את המושג על ידי השוואת המושג המדעי המורכב למשהו מוכר בחיי היומיום. לדוגמה, להסביר את ההתחממות הגלובלית כך: "זה כמו ללבוש יותר מדי סוודרים ביום שמש. היית מרגיש ממש חם, נכון? זה מה שקורה לכדור הארץ. השכבות הנוספות של גזי חממה הופכות את עולמנו לחם יותר". או: "יש לנו שכבה מיוחדת בשמים שנקראת האטמוספירה שמתנהגת כמו שמיכה. שימוש במכוניות שפועלות על בנזין משחרר לאוויר משהו שנקרא "גזי חממה". הם עושים את השמיכה עבה יותר, ולוכדים יותר מדי חום". קל יותר לתפוס, לא? זה תמיד רעיון טוב לקשר הסבר ליישומים מהחיים האמיתיים - לחבר את הנושא המדעי המורכב לתחושות שכולנו מכירים ולדוגמאות מהחיים האמיתיים שאנשים יכולים להתייחס אליהם בקלות.

תמונה שווה 1,000 מילים ואכן, שיטה נוספת לקחת נושא מדעי מורכב ולהפוך אותו לקל ומובן היא ויזואליזציה, וכך, בין שאר הטקטיקות, BioDB שואפת לדבר לקהל הרחב - ש-99% מאיתנו שלא יודעים להבדיל בין נמר לצ'יטה. הרענויות האלה ממומשים ע"י 4 תכונות באתר:


  1. דפדוף טקסונומיה: מאפשר למבקרים לחקור את הרמות ביולוגית של בעלי חיים ולהבין את רעיון הטקסונומיה (מחלקה-סדרה-משפחה-סוג-מין) באופן כללי.
  2. הוספת רמה טקסונומית/בעלי חיים: בדומה לוויקיפדיה, BioDB מאפשרת למשתמשים לתרום למאגר הידע. גישה שיתופית זו מבטיחה שהאתר יישאר מעודכן ומקיף. כמו כן, אפשר לסמן אילו חיות "אהבת", "ראית" ולהכין רשימות מהחיות שנמצאות באתר. לדוגמא, הנה רשימת החיות אשר ראה אסף בטיול שלו עם "עולם אחר" בטנזניה בדצמבר 2022. 
  3. נתוני תפוצה ומיפוי: בלב האתר, בכל דף חי ישנם כולל נתוני תפוצה ומיפוי, המספקים ייצוגים חזותיים של אזור המחייה של החיה. תכונה זו מאפשרת למשתמשים להבין את ההקשר הגיאוגרפי ואת ההשפעה הפוטנציאלית של אובדן בית גידול או פיצול על מינים ספציפיים.
  4. גיוס כספים: בעתיד הקרוב משתמשי האתר יוכלו "לאמץ" מין (חיה) להפוך לפטרונים / נותני החסות. בצורה זו אנשים יכולים לתרום באופן פעיל להגנה על חיות בר "שלהם" על ידי תמיכה ביוזמות מחקר ומאמצי שימור.


המשבר האקולוגי והשפעתו על הכחדת בעלי חיים ואובדן המגוון הביולוגי דורשים התייחסות מיידית. תקשורת אפקטיבית חיונית בהעלאת המודעות ובגיוס תמיכה. אנו יכולים לשפר את ההבנה ולעורר שינוי חיובי על ידי פירוק מושגים מורכבים ושימוש בדוגמאות ניתנות לזיהוי. BioDB, עם הפלטפורמה המקיפה והמאפיינים המרכזיים שלה כמו תרגיל טקסונומיה, תרומות משתמשים, מיפוי נתוני הפצה וגיוס כספים, מעצימה יחידים וארגונים לתרום למאמץ לשימור חיות הבר באופן פעיל. יחד, נוכל להגן על המגוון הביולוגי ולדאוג שגם הילדים שלנו יחיו בעולם שיש בו ג'ירפות.

שלח אלינו טופס צור קשר ונחזור אליך בהקדם. או התקשר לטלפון: 1-700-708-999

*שדות חובה