יום 1 (יום ב׳) | תל אביב – אדיס אבבה (Adis Ababa) - מקלה (Mekele) - חאמד אלה (Hamed Ela)
לפנות בוקר נצא בטיסה מתל אביב לאדיס אבבה - בירתה של אתיופיה. מיד עם הנחיתה נמשיך בטיסה הפנימית לעיר מקלה - העיר הגדולה בצפון אתיופיה. עם הנחיתה נצא בנסיעה אל המוקד הראשון של הטיול שלנו באתיופיה - כפר חאמד אלה (Hamed Ela) אשר באזור של שקע דלול ( Dallol Area). זהו האזור הגיאוגרפי החם ביותר ואחד האזורים הקשים ביותר להגעה על פני כדור הארץ כולו. האזור מרובה במלחות רחבות ידיים שהם שרידי הצפת ים קדום. לטובת הסיורים באזור, יתלוו לקבוצה שלנו מדריך מקומי וגם נציג השלטון להבטחת הסיורים שלנו בשטח. נסייר באגם המלח הגדול - אגם אסלה (Asale Lake), נצפה בבני שבט העפרים החוצבים ומפיקים מלח באזור זה ובשיירות הגמלים מובילות את המלח אל האזורים המיושבים. אם יותיר לנו הזמן, נמשיך ונבקר במעיינות הגופרית בעל גווני ירוק - צהבהב האופייני. לקראת הלילה נתארגן המחנה אוהלים בשטח.
ארוחות הצהריים והערב - בשטח.
לינה במחנה אהלים באזור חאמד אלה (Hamed Ela)
יום 2 (יום ג׳) | חאמד אלה (Hamed Ela) - אל דום (El Dom) - ארטה אלה (Erta Ale)
לאחר ארוחת בוקר במחנה האוהלים בחאמד אלה, נצא בנסיעה לאזור אל דום (El Dom), אל מחנה הר הגעש הפעיל ארטה אלה (Erta Ale). גם כאן, לצורך הטרק באזור של ארטה אלה, אנחנו נלווה על ידי גמלי מסע ואנשי שלטון. בתום הנסיעה, עם הגעתנו למרגלות הר הגעש, נסעד את ארוחת הצהריים בשטח ונצא למנוחה קצרה עד לשעות אחר הצהריים אז מעלות החום יאפשרו לנו להתחיל בעליה על ההר. בשעות אחר הצהריים נצא לטיפוס רגלי אל הלוע של הר הגעש שיערוך כשלוש - ארבע שעות*. בשעות הערב, נגיע אל הקלדרה של ארטה אלה ושם נחוש ונצפה בפעילות המרהיבה של הר הגעש הפעיל. בתום הסיור אל הלוע נגיע ללינה במחנה אוהלים שלנו.
*את העליה והירידה של הר הגעש ארטה אלה ניתן לעבור ברכיבה על גמל בתוספת תשלום.
ארוחות בוקר, צהריים וערב בשטח
לינה במחנה אהלים במרום הר הגעש ארטה אלה
יום 3 (יום ד׳) | ארטה אלה (Erta Ale) - אל דום (El Dom) - מקלה (Mekele)
השכם עם שחר, נמשיך בסיור רגלי סביב הר הגעש, נצפה בלבה הרותחת והפעילות הגעשית המרשימה כל כך.
בתום הסיור, נרד בהליכה אל המחנה למרגלות ההר אל דום (El Dom). במחנה נסעד את ארוחת הבוקר שלנו. בתום הארוחה נפרד מארטה אלה ונצא בנסיעה אל מקלה – "בירת צפון אתיופיה". את ארוחת הצהריים נאכל בטבע במקום שיימצא מתאים לכך. עם הגעתנו למקלה, נתמקם במלון ונתכונן לארוחת ערב.
ארוחת בוקר וצהריים בשטח | ארוחת ערב במלון
לינה ב-Mekele Planet Hotel או דומה ברמתו
יום 4 (יום ה׳) | מקלה (Mekele) - אקסום (Axum)
בתום ארוחת הבוקר נצא בנסיעה לאקסום (Axum) הלא היא - ממלכת שבא הקדומה. הדרך אל אקסום רצופה עיירות וכפרים קטנים. נעצור ונבקר בשרידי מגדל יחא (Yeha). שרידי המבנה נחשבים לעתיקים ביותר באתיופיה ומהעתיקים ביותר בעולם ומתוארכים למאה ה 6-7 לפני הספירה. בהגעתנו לאקסום נצא לביקור בעיר המרתקת על שלל אתריה.
נבקר ב"שדה האסטלות הצפוני" (Stelae Field) - בו נתרשם מהאסטלות שהוצבו בעיר לפני למעלה מ-1000 שנים וככל הנראה שימשו לפולחן הקבורה העתיק, ביניהם אסטלת "המלך אזנה" (Ezana). נמשיך לביקור בכנסיית כנסיית מרי ציון (Saint Mary in Zion Church) בה, על פי האגדה, נמצא ארון הברית המקורי. נבקר בחורבות דונגור (Dungur) המוכרים גם בשם ארמון מלכת שבא ועוד. בתום הסיורים בשעות הערב, נגיע למלוננו בעיר.
אקסום היא ממלכת שבא הקדומה, שהפכה מעיר קטנה במחוז טיגרה לעיר הבירה של הממלכה הגדולה מהמאה ה-2 לפני הספירה, והייתה קשורה בממלכות הדרומיות של חצי האי ערב. כאן נולד מנליק (בן מלך) הראשון, המיוחס כבנם של מלכת שבא ושלמה המלך, שהקים את ממלכת אקסום. זוהי העיר הקדושה ביותר באתיופיה, בה התפתחה לשון הגעז, הלשון האתיופית הקדומה. במאה החמישית הגיעו נזירים נוצרים מהפלג המונופיסיטי-מזרחי והביאו להתנצרותה של הממלכה ועל הכרזתה של הנצרות כדת הלאומית של אקסום. במאה השישית מלך באקסום המלך כלב, שהשאיר אחריו שרידי ארמון ומכלול קבורה. במאה השמינית ירדה אקסום מגדולתה. אקסום מכונה גם "ירושלים השחורה". המסורת מספרת שהמלך שלמה הפקיד בידיו של מנליק את ארון הקודש למשמרת, והוא מצוי עד היום בכנסיית מרי ציון שבאקסום. הקשרים עם היהדות והמסורת היהודית בולטים מאוד באקסום במנהגי תפילה, בסמלי מגן הדוד הפזורים בכל מקום, בציורים של גור אריה יהודה ובשם ירושלים החוזר ונשנה. תושבי אקסום טיגרים, ושפתם טיגרית. הנשים מתהדרות בתסרוקת הטיגרית המיוחדת. על העיר שורה הדרת קודש מיוחדת. בימי ראשון ובחגים מתעטפים כל התושבים, גברים ונשים בנוטלות הלבנות שלהם, מחזיקים בידם שמשייה נגד השמש הקופחת ונוהרים לכנסיות. העיר בולטת גם בתעשיית הסלים הקלועים הצבעוניים במיוחד ובשלווה הרבה השורה על המקום. תושבי המקום נינוחים ונעימים יותר מאשר בכל מקום אחר באתיופיה.
ארוחות בוקר וערב בבתי המלון. ארוחת צהריים מסעדה מקומית
לינה ב-Axum Sabean int’l Hotel או דומה ברמתו
ימים 5-6 (יום ו׳-שבת) | אקסום (Axum) - לליבלה (Lalibela)
לאחר ארוחת הבוקר במלוננו באקסום נצא אל שדה התעופה שבעיר משם נטוס לעיר לליבלה – "ירושלים חדשה". עם הנחיתה, וככל שיותיר לנו הזמן, נצא לסיור בחלק מאחת עשרה הכנסיות החצובות בסלע בהן העיר ידועה. לקראת כניסת השבת נגיעה אל מלונינו בעיר.
במהלך השבת נסייר רגלית בלליבלה, שכונותיה וכמובן בשוק העירוני הגדול והמיוחד.
לליבלה, אחד המקומות היפים והמיוחדים באתיופיה, היא מעין "פטרה" האתיופית -כנסיות חצובות בסלע ההר. העיר נקראת גם "ירושלים החדשה", והיא נבנתה במאה ה-12 על ידי המלך לליבלה. בעבר נקראה העיר בשם רוהא (Roha) והייתה בירת שושלת סגווה, אשר שלטה באתיופיה במשך מאתיים שנים ויש אומרים כי מלכי העיר היו יהודים במוצאם. השושלת כללה שבעה מלכים, החזק שבהם היה המלך לליבלה והוא זה שבנה ופיאר את העיר בכנסיות החצובות בסלע.
ארוחות יום 5 (יום ו׳) | ארוחת בוקר במלון באקסום, ארוחת צהריים במסעדה מקומית וארוחת שישי במלון בלליבלה
ארוחות יום 6 (יום שבת) | ארוחת בוקר וארוחת צהריים במלון בלליבלה
לינה וארוחת ערב במלון Lalibela Harbe Hotel או דומה ברמתו
יום 7 (יום א׳) | לליבלה (Lalibela) - גונדאר (Gondar)
בתום ארוחת הבוקר נצא להמשך הסיורים באתרי המורשת של לליבלה שטרם הספקנו לבקרם. בשעות הצהריים נגיע אל שדה התעופה של העיר ונטוס אל גונדר (Gondar) - אתר מורשת עולמי, עיר הבירה העתיקה של אתיופיה במשך למעלה של 200 שנים עד האמצע של המאה ה-19. עם ההגעה לגונדר נצא לסיור שבין היתר יכלול שרידי המתחם המלכותי העתיק ובריכות הרחצה של המלך פאסילידס, כנסיית דברה-ברחן (Debre Berhan) המיוחדת במינה. נמשיך אל הכפר של בני פלאשה - Woleka, שם נפגוש את התושבים ונכיר את אורח חייהם. בסיום הסיורים אנחנו נגיעה אל מלוננו בעיר.
גונדר (Gondar) מכונה "קמלוט של אפריקה" בזכות מבחר הארמונות, הטירות והכנסיות שנשארו בה מימי הזוהר החושפות עושר ארכיטקטוני. העיר גונדר מוקפת בגבעות התחתונות של הרי סימאן הדרומיים. העיר נוסדה ב-1632 על ידי השליט פאסילדס והפכה לבירת המדינה. על שטחה של העיר קיימות מספר טירות שנבנו בין השנים 1623 עד 1832 על ידי השליטים השונים של האזור באותה תקופה. גונדר עשירה גם במשאביה התרבותיים ומאחוריה עומדת היסטוריה עשירה. במשך מאות שנים הייתה העיר מרכז של אומנות, מוסיקה, דת ומסחר. אזור גונדר ואזור סימיאן הם שני האזורים בהם היו כפרי היהודים שעלו ארצה.
לינה וארוחת ערב ב-Goha Hotel או דומה ברמתו
יום 8 (יום ב׳) | גונדאר (Gondar) – באהר דאר (Bahar Dar)
בתום ארוחת הבוקר נפרד מגונדר ונצא בנסיעה לבאהר דאר הנמצאת על גדת האגם טאנה ונהר אלאניל אלאזרק – הלא הוא הנילוס הכחול. נצא לעבר הנהר ומפלי הנילוס הכחול. בתום הסיור באזור המפלים נמשיך לשייט באגם טאנה הגדול במהלכו נעגון לביקור במנזר אורה קידנה (Ura Kidane Mehret) הממוקם על אחד מחצי האיים שבאגם. בתום השייט נחזור אל באהר דאר ונתמקם במלונינו.
ארוחות בוקר וערב בבתי המלון, צהריים במסעדה מקומית
לינה ב- Bahar Dar Blue Nile Resort Hotel או דומה ברמתו
יום 9 (יום ג׳) | באהר דאר (Bahar Dar) - אדיס אבבה (Adis Ababa) - ג'ינקה (Jinka) - טורמי (Turmi)
השכם בבוקר נצא לשדה התעופה של באהר דאר ממנה נטוס בטיסה פנימית לאדיס אבבה ובטיסת המשך אל דרומה של אתיופיה אל עיירת שוק ג'ינקה. עם הנחיתה נצא בנסיעה לעבר עיירת שוק גדולה טורמי – "ביתם" של השבט ההאמר. עם ההגעה לאזור נצא לסיור מקיף בין הכפרים הטיפוסיים לתושבי העמק - בני שבט האמר (Hamer). נסייר בשוק של בני שבט בנה (Benna) ונבקר בכפרי השבט באזור של דימקה (Dimeka) שם נתרשם מאורח החיים המיוחד. בתום יום הסיורים נמשיך ללינה בלודג' באזור טורמי.
שבט האמר (Hamer), הקרוב במנהגיו לשבט באנה, יושב גם הוא בדרום-מערב אתיופיה. הם חיים במחוז האמר, חלק פורה של עמק נהר אומו. עיקר פרנסתם היא רעיית בקר. שבט זה ידוע בטקס "קפיצת השור" (Bull jumping), אותו מבצעים נערים כדי לציין את הפיכתם לגברים. במהלך הטקס, מוצמדים 10-30 שוורים מסורסים כתף-אל-כתף, ועל הנער העירום לקפוץ על גבם ארבע פעמים ברציפות, מבלי ליפול. במידה והצליח, הוא יצטרף אל הגברים האחרים שצלחו את הקפיצות. אך זהו למעשה סיומו של הטקס. בתחילתו, הגברים מצליפים עם ענפים דקים בגבן של הנשים הלא נשואות מהשבט. הנשים מאמינות כי ככל שהכאב חזק יותר, כך הן נאמנות יותר לנער שעומד להפוך לגבר, וכך הוא גם יבוא לעזרתן בעיתות מצוקה. לאחר מכן, הנשים שרות ורוקדות, כאשר לגופן חצאיות ארוכות שבשוליהן פעמוני מתכת המדנדנים בזמן הריקוד.
ארוחות בוקר וערב בבתי המלון. ארוחת צהריים ארוזה.
לינה ב-Turmi Busaka Lodge או דומה ברמתו
יום 10 (יום ד׳) | טורמי (Turmi) - ג'ינקה (Jinka)
הבוקר נמשיך את סיורנו באזור של טורמי ולא נפסח על ביקור בעוד כפר של שבט ההאמר. בהמשך נצא בנסיעה חזרה אל ג'ינקה ובשעות אחר הצהריים ניגע אל המרכז לחקר עמק האומו, בו נוכל ללמוד ולהתרשם אודות העמק, תושביו ותרבותם. לאחר הביקור במרכז לחקר עמק האומו נמשיך לסיור בכפר של בני שבט ארי (Ari) העוסקים במלאכת הקדרות והנפחות ואולי נזכה לראות את הטקס המסורתי של הכנת והגשת קפה. בתום הסיורים נגיעה אל הלודג' שלנו ללינת לילה.
ג'ינקה (Jinka) היא עיר-שוק בעמק אומו. העיר ממוקמת על הגבעות מצפון למישורי טאמה. היא נחשבת לבירת אזור דבוב אומו (Debub Omo Zone) שבדרום המדינה וממוקמים בה רבים ממשרדי הממשל. נעצור בדימקה (Dimeka) לביקור בשוק המקומי של שבט באנה (Benna), בו הם מוכרים את מרכולתם הצנועה: כמה ביצים, מספר עגבניות, צמידי נחושת, דבש תרנגולות ועוד...
ארוחות בוקר וערב במלון, ארוחת צהריים במסעדה מקומית.
לינה ב-Jinka Eco Omo Lodge או דומה ברמתו
יום 11 (יום ה׳) | ג'ינקה (Jinka) - מורסי (Mursi) - אדיס אבבה (Addis Ababa) - תל אביב
עם בוקר נצא לביקור חוויתי בכפר של בני שבט מורסי - אחד השבטים המיוחדים והמסקרנים ביותר באפריקה.
נשות שבט מורסי ידועות בדיסקיות החרס המושחלות בשפתן התחתונה. הנשים לובשות חצאיות עור קטנות מקושטות בצדפים וחרוזים, ללא חלק עליון. הגברים עושים תסרוקות מיוחדות ומורכבות מבוץ צבעוני ונושאים כרית צבע בעזרתה הם מושחים את גופם.
עם סיום ביקורים נצא לשדה התעופה של ג'ינקה ונטוס לאדיס אבבה. עם הנחיתה באדיס נצא לסיור בעיר נעבור בשוק ה- Mercato, נבקר במוזיאון הלאומי וכמובן נעלה לנקודת תצפית יפהפיה מהר אנטוטו (Entoto) ממנה נוכל לראות את העיר ולהיפרד מאתיופיה. לסיום הטיול נצא לארוחת ערב אוטנטית בה נצפה ברקודי פולקלור האופיינים. בתום הארוחה נמשיך לשדה התעופה לקראת הטיסה חזרה הביתה.
יום 12 (יום ו׳) | נחיתה בתל אביב
בשעות המוקדמות, מלאי חוויות ורשמים, של הבוקר אנחנו ננחת בתל אביב. תם ונשלם טיולינו באתיופיה.