יום 1 | ת"א (Tel-Aviv) – טשקנט (Tashkent)
נצא בשעות הבוקר לטשקנט בירת אוזבקיסטן דרך יעד ביניים. ננחת בשעות הערב ולאחר שנסיים את סידורי הכניסה בשדה התעופה, ניסע למלוננו שנמצא בעיר טשקנט.
לינה בטשקנט.
יום 2 | טשקנט (Tashkent)
לאחר מנוחה ראויה, נאכל ארוחת בוקר ונצא לעיר מאוחר מעט
היום יוקדש הטיול לעיר טשקנט שחרבה ברובה ברעידת אדמה ב-1966 והוקמה מחדש על ידי הסובייטים ששלטו במקום עד 1991. נבקר באנדרטת "הגבורה" לזכר קורבנות רעידת האדמה ומשם נסייר מעט בעיר המודרנית, בין הכיכרות המרכזיות, בפארקים, במבני התרבות המפוארים ולצד זה - נסייר בבזאר הגדול צ'ורסו (Chaharsu). נסייר בין דוכני פירות יבשים, מזכרות, נבקר באגף התבלינים, הפירות והירקות. אחרי השוק נמשיך למתחם חזרתי-אימום שנבנה לכבוד הכרזתה של טשקנט החילונית כבירת התרבות האיסלמית העולמית ב- 2007. במתחם ממוקמת מדרסת בארק חאן מהמאה ה- 16, מוזיאון המכיל את הקוראן של עות'מאן, תלמידו של מוחמד מהמאה ה- 7 , ומסגד קטן לצידו. נבקר גם בכיכר העצמאות ובאנדרטה לזכר חללי מלחמת העולם השנייה.
אם הזמן יאפשר אז נרד למטרו ונבקר במספר תחנות רכבת תחתית שהן כשלעצמן מוזיאון שיש וגרניט.
לינה בטשקנט.
יום 3 | טשקנט (Tashkent) - אורגנץ' (Urgench) - חיווה (Khiva)
בשעות הבוקר נעלה על טיסה שתיקח אותנו לאורגנץ', ומשדה"ת נצא ישר אל השוק המרכזי של העיר. הישר מהשוק נמשיך בנסיעה כ- 35 ק"מ אל חיווה, עיר-מוזיאון - העיר העתיקה שבין החומות הממוקמת בנווה המדבר של חורזם.
לפי האגדה נוצרה חיווה כאשר בנו של נוח גילה כאן באר. חיווה - פנינת נווה המדבר החורזמי – ממוקמת באחד המרכזים החשובים על דרך המשי. רוב האתרים מרוכזים באיצ'אן-קאלה (Itchan Kala) - העיר הפנימית של חיווה המוקפת חומות מרשימות השומרות על הליבה של העיר שהוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בזכות החומות נשתמרו עד ימינו מבנים שנבנו במשך מאות שנים: ארמונות, מבצרים, מדרסות, מינארטים, מסגדים, קרוון סראי (מקום מנוחה לשיירות סוחרים) ועוד.
נבקר באתרים כמו: מסגד יום השישי העתיק, בו 218 עמודי עץ מגולפים, מגדל Kalta Minar, מינרט ומדרסה על שמו של Islam Khoja, מדרסת Muhammed-Amin-Khan, ארמון Kunya-Ark וארמון Tash hauli ועוד. נקנח במאוזוליאום על שמו של פאהלוואן מחמוד (Pahlvan Mahmud), הגיבור המקומי ששמו נקשר באגדות פרסיות רבות. נמשיך ונבקר בבתי המלאכה לעבודות יד שונות כמו גילופי עץ ועוד. אחר הצהריים נעלה לתצפית מרהיבה על כל העיר ונאכל ארוחת ערב במסעדה מקומית.
לינה בחיווה.
יום 4 | חיווה (Khiva) - בוכרה (Bukhara)
אחרי ארוחת הבוקר נחזור לביקור בעיר העתיקה ונשלים ביקור באתרים בהם לא הספקנו לבקר אתמול, ניפרד מחיווה המיוחדת ונצא בנסיעה ברכבת דרך מדבר קיזיל-קום אל העיר בוכרה. לבוכרה נגיע בלילה ונפנה ישר למלוננו.
לינה בבוכרה.
יום 5 | בוכרה (Bukhara)
לאחר ארוחת הבוקר נצא ליום סיור חוויתי בעיר בוכרה שהייתה אחת מתחנות המסחר החשובות בדרך המשי. נבקר במוזילאום ע"ש איסמעיל סמאני שנבנה במאה ה-10 ונחשב ליצירת מופת בתחום הארכיטקטורה.
משם נפנה לצ'שמה איוב (Chashma Ayub) (מעין איוב), אתר עלייה לרגל למסולמים מהאזור. נבקר ב'ארק' – (Ark), ארמון החורף של האמיר של בוכרה המשמש כמוזיאון, נלך לאורך השוק העתיק שמורכב מכיפות מסחר, נתרשם מן המינרט פוא-י קלאן (Poi-Kalian) המפורסם שהיה ידוע בעבר כמבנה הגבוה ביותר בעולם ולצידו המסגד הגדול של בוכרה שבו יכולים להתכנס עשרות אלפים, כשממולו המדרסה על שם 'מיר-י אראב' (Miri Arab).
נבקר בשווקים המקורים ובמגוון כיפות המסחר השונות של העיר העתיקה שהשתמרו באופן נהדר בהם מוכרים רקמות סוזאני.
אחרי ארוחת הצהריים נבקר גם במדרסת CHOR MINOR וניסע אל מחוץ לעיר לבקר בארמון הקיץ של האמיר האחרון של בוכרה, סעיד עלים חאן. הארמון נמצא ביציאה מהעיר, כ-5 ק"מ ממרכזה של בוכרה ההיסטורית.
ככל שיותיר הזמן, נבקר ב"לאבי האוז" Lyab-I Hauz)), בריכת מים גדולה ומרכז חיי העיר שממוקם לצד הרובע היהודי בו שכנה קהילה יהודית מפוארת. הבריכה מוקפת בתי קפה ועצי תות עתיקים. לא הרחק מהם ניצב רכוב על חמורו פסלו של נאסר-א-דין (Nasraddin), הבדחן הנודע, אשר בחכמתו ובהומור שלו לקח מן העשירים ונתן לעניים. בצד אחד של הבריכה מדרסת 'נאדיר דיוואן באגי' (Nadir Divan-Beghi), אשר בעבר שימשה כ'קרוון-סראי' (Karavan Sarai), אכסניה לאדם ולבהמה על דרך המשי. ממולו מתנשא ה'חאנקא' (khanaka) שבה מצאו מחסה הדרווישים שנדדו ברחבי אסיה התיכונה ולימדו דת.
ליד הלאב-י-האוז ממוקם הרובע היהודי בו מתגוררות כיום כמאה משפחות. נשוטט בן סמטאותיו, נראה את בית הכנסת העתיק ואת בית ספר היהודי שרובם המוחלט של התלמידים בו אינם יהודים ונכנס לבית מלאכה לבובות תיאטרון העשויות מעיסת נייר. בערב נצא לארוחת ערב ונצפה במופע פולקלור.
לינה בבוכרה.
יום 6 | בוכרה (Bukhara) - גיז׳דוואן (Gjiduvan) - סמרקנד (Samarkand)
עם בוקר נצא בנסיעה מבוכרה לסמרקנד.
בדרך נעצור בגיז'דוואן, עיירה מהמאה העשירית שהיתה ידועה כתחנת מסחר חשובה ובעיקר התפרסמה בשל עבודות הקרמיקה והאומנות המקומית שהתפתחה בה. נבקר בסדנת קדרים בה הקדר הראשי הוא דור שישי למשפחת קדרים ונקבל הסבר על כל תהליך היצירה.
לאחר מכן, נמשיך בנסיעה ונגיע בשעות אחר הצהריים לסמרקנד, הידועה במדרסות ובמסגדים המפוארים שבה.
בשנת 1220 סמרקנד נכבשה על ידי ג'ינגס חאן, שכמעט והחריב אותה כליל. למעלה ממאה שנים לאחר מכן נבנתה העיר מחדש והגיעה לשיא תפארתה במאה ה- 14 כאשר טימור לנג בנה אותה מחדש על מסגדיה, צריחיה ותרבותה והפך אותה למוקד הכלכלי, הרוחני והאינטלקטואלי של מרכז אסיה באותה תקופה.
לינה בסמרקנד.
יום 7 | סמרקנד (Samarkand)
היום נצא ליום טיול מלא בעיר הבירה העתיקה של טימור, סמרקנד, עיר של כיפות ומינרטים מצופים קרמיקה בגווני טורקיז.
נתחיל בשני אתרי קבורה מרשימים של השושלת הטימורידית, גור אמיר (Gur Emir) שהוא המאוזוליאום המרשים בו קבורים טימור לנג ואולוג בג נכדו האהוב, וכן בשאחי זינדה (Soh-I zinda), אתר הקבורה המלכותי של הנשים משושלת טימור לנג. נבקר בשוק האוזבקי הססגוני סיאוב בזאר (siob bozori) ונערוך בו מסע טעימות של התוצרת המקומית. לאחר מכן נסייר בחלק ה"חדש" של סמרקנד, נראה את הבנייה הקולוניאלית הרוסית מהמאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 ונבקר בכנסייה הפרבוסלבית הוותיקה.
נמשיך לטייל באתרים הרבים והיפים בסמרקנד שרבים ממבניה הוכרו על ידי אונסק"ו כאתרי מורשת. נסייר ברג'יסטאן, הכיכר המרכזית בה התנהלו חייה הכלכליים, התרבותיים והחברתיים של העיר ובשלוש המדרסות המפוארות שמסביבה. בערב נתארח לארוחת ערב בבית משפחה מקומית ונוכל לשמוע ממקור ראשון על חיי היום-יום באוזבקיסטן.
לינה בסמרקנד.
יום 8 | סאמרקנד (Samarkand) - טשקנט (Tashkent)
בבוקר נשים פעמינו לחלק העתיק של סמרקנד - נתחיל את הביקור במצפה הכוכבים של אולוגבק, נכדו של טימור לנג שהיה אסטרונום ומתמטיקאי ואסף לחצרו מדענים מכל האזור. נמשיך ונבקר בקבר המיוחס לנביא דניאל, שהמקומיים קוראים לו Danyor. כמו כן נבקר בסדנה וגלריה לטוויית שטיחים שמנוהלת על ידי משפחה מקומית ועושה שימוש בשיטות ובחומרים מסורתיים וכמו כן בחוטים עשויים סיב תוואי המשי שמגודל באופן מסחרי במדינה, שם נתרשם תהליך הייצור ונוכל ומהיצירות הרבות במקום. אחה"צ נבקר במוזיאון "בית קולונטרוב", ביתו של ראש הקהילה של יהודי סמרקנד ששרד את המעבר לשלטון הסובייטי והנהיג את הקהילה תחת שני המשטרים. לאחר הסיור בעיר נעלה על הרכבת שתיקח אותנו לטשקנט.
לינה בטשקנט.
ימים 9-10 | טשקנט (Tashkent) - צ׳ימנגאן (Chimgan) - טשקנט (Tashkent) - ת"א
לאחר ארוחת הבוקר נעלה על האוטובוס ונצא אל השלוחות המערביות של הרי הטייאן שאן ("ההרים השמיימיים") באזור צ’ימגאן (Chimgan). היום יוקדש להיכרות עם ההרים הירוקים, אגמים והאוכלוסייה כפרית וחקלאית שונה משאר אוזבקיסטן, שרובה מדברית. נבקר באתר הסקי בלדרסיי (Beldersay) שנמצא על מדרונות הר קומבל (Kumbel Mountain) בגובה 2300 מ’ מעל פני הים והוא אחד ממסלולי הגלישה היפים באוזבקיסטן, ונהנה מהנוף הנשקף. באזור נמצא אגם צ’רווק (Charwak Lake) המרהיב, שמספק מים לטשקנט לאורך כל ימות השנה.
כשנחזור לעיר, נסכם את טיולנו במדינה ונבקר במוזיאון לאומנות שימושית המכיל יצירות אמנות מרשימות וממוקם בבית מרשים לא פחות שהיה שייך לסוחר רוסי אמיד במאה ה-19. ניגש להתארגן במלון ונצא לארוחת ערב ובסיומה ניסע לשדה התעופה. מאוחר בלילה נעלה על הטיסה שתחזיר אותנו הביתה דרך יעד ביניים וננחת בתל-אביב ביום המחרת.