11/04/2021
כתב: עומר כרמל
המנצחת הגדולה של הקורונה -
יבשת אפריקה היא היבשת שבלמה את הקורונה, בלי חיסונים, וכמעט בלי סגרים ובידודים.
האמון בהנהגה, הציות להנחיות השונות, המבנה הדמוגרפי (65% מתחת לגיל 25), החוסן האישי והבריאותי, האוויר הפתוח והצפיפות הנמוכה הם שהפיגו את החששות הגדולים שהיו בעולם המערבי לגבי מדינות אפריקה המסורתיות. דווקא בדרום אפריקה, המוגדרת מדינה מערבית, המצב הרבה פחות טוב. אבל, אנחנו עדיין לא מדברים עליה.
זמנם של בעלי החיים -
שמורות הטבע שהתרגלו לביקורים שוטפים של תיירים חובבי טבע התרוקנו ממארס 2020 ובעלי החיים נהנו מפרטיות. בביקורים שלנו בשנה החולפת ניתן היה לראות שצלמי טבע מקצועיים היו כמעט היחידים שהשכילו לנצל את היתרון העצום של ״ספארי באין מפריע״.
חוסר הוודאות ו״אין חיסון״ היו הגורמים העיקריים שמנעו ממטיילים לשוב אל השמורות עד היום. מי שזכו ועדיין יזכו לראות את השמורות כפי שלא נראו מעולם הם אלו שזכו כבר לבקר בחודשים האחרונים ואלו שיעשו זאת בהקדם.
המחירים (לפני הקורונה) -
מדינות אפריקה מחזיקות בשטחן אוצרות טבע כמו שמורת הסרנגטי והנגורנוגו (טנזניה), שמורת צ׳ובה והדלתא של האוקוונגו (בוטסואנה) ומשפחות אחרונות בעולם של גורילות הרים בשמורת וולקאנוס (רואנדה). מדינות אלו הבינו כל השנים את הפוטנציאל הרווחי וביססו חלקים גדולים מכלכלתן על משאבי טבע נדירים אלו.
לצד ההשקעה העצומה בשימור, המחירים לא הפסיקו לטפס. רואנדה למשל, העלתה תוך 10 שנים את רישיון ביקור הגורילות מ-$350 ל-$1,500 לשעה של מפגש פנים אל פנים עם משפחה פראית בלב יער הבמבוק. גם בטנזניה עלו משנה לשנה מחירי הכניסות לשמורות. דוגמה לכך היא שמורת מכתש נגורונגורו, בה עלות ביקור של 24 שעות הכולל לינה על דופן המכתש יכול להגיע ל-$1,000 לאדם. אחרונה ואולי הקיצונית ביותר היא בוטסואנה, ששמרה כל השנים על מיעוט תיירים ואירוח תיירות אקסקלוסיבית בלבד בעלויות של $3,500-1,500 לכל לילה וטיולים מלאים שעלותם הרקיעה ל-$20,000 לשבוע ויותר, לאדם.
ההזדמנות -
היום, כשמדינות אלו פתוחות לתיירים ישראלים, אנו רואים את ההזדמנויות הרבות שהן קרש קפיצה להחיות את התיירות ואת הכלכלה התומכת שנפגעה בעקבות צמצום המטיילים. המדינות הבינו שמהביקורים המועטים נפגעים לא רק הממשלה – זו שגובה את המיסים הגבוהים, אלא גם בעלי הלודג׳ים, נותני השירותים והספקים התומכים של עולם התיירות – דבר שיכול להוביל לסכנה ממשית של הענף כולו ואפילו להחזיר שוב לתמונה את הציד הבלתי חוקי! כאן נכנסת התרומה שלנו כתיירים... אנחנו הדור שמטרתו ללמד ולהוכיח שניתן לצלם בעל חיים בלי סוף וגם לאפשר לו למות בשיבה טובה בסביבתו הטבעית והמוגנת!
החיסון והעתיד הקרוב -
הנה הגיע החיסון והעולם מתחיל להתאושש. ההבנה שאפריקה דילגה מעל המשבר הזה ושהחיסון נותן לעולם המערבי ביטחון, מחזירה את התקווה לכולם ומאפשרת לנו לצאת ולבקר דווקא עכשיו – כשהשמורות עוד ריקות והמחירים בהשקה, נמוכים עשרות מונים ממה שהיו ערב יציאתנו למשבר.
3 ציפורים במכה אחת -
השמורות ריקות, המחירים נמוכים ואנחנו ההוכחה הניצחת שאת המנגינה הזו אי אפשר להפסיק.
חייבים להמשיך לטייל, חייבים להמשיך ולתמוך בשימור הטבע.
זה הזמן לאפריקה -
כל השמורות פתוחות, הטיולים מתקיימים אך ורק באוויר הפתוח, הנהגים נבדקים לפני שאנחנו מגיעים. המחירים נמוכים ומחכים להזדמנות לקפוץ שוב, המדינות מקבלות אותנו ואנחנו אפילו מחוסנים.
עכשיו זה הזמן, הזדמנות של פעם ב-100 שנים לטייל באפריקה.