אני מאשר לקבל חומרים פרסומיים מ"עולם אחר" לכתובת המייל שלי

גורילות בקונגו נצפו וצולמו מזדווגות בטבע לראשונה

מאת: נדב לוי
05.2008


מדענים מ"החברה העולמית לשמירת חיות הבר", ה-World Conservation Society, ו"מכון מקס פלנק לחקר האנתרופולוגיה האבולוציונית" בלייפציג, גרמניה, פרסמו לאחרונה ברבים את הצילום החושף לראשונה הזדווגות פנים אל פנים בטבע, אצל הגורילות המערביות. זוהי הפעם הראשונה שהתנהגות מינית סנסציונית מעין זו מנקודת הראות של חוקרים בטבע, מתגלה בטבע. 


עד-כה סברו כי רק קופי הבונובו (השימפנזה הגמדי האנדמי למזרח-קונגו הדמוקרטית, היא זאיר לשעבר) ובני-אדם נוהגים להשתמש בתנוחה מפתה זו, אך היא תועדה וצולמה עתה גם בקרב גורילות השפלה המערביות. זהו תת מין המשתייך לגורילות המערביות לפי שיטת המיון החדשה המתארת שני מיני גורילות באפריקה וחמישה תתי-מינים שונים. הצילום המתועד הוא רק היבט חדשני אחד מהמחקר המתמשך על אוכלוסייה זו באזור הפארק הלאומיNouabalé-Ndoki NP" " שברפובליקה של קונגו (ברזוויל, לא הדמוקרטית היא זאיר לשעבר). 

"הבנת התנהגותם של קרובינו, קופי האדם הגדולים, ה-Apes, שופכת כמובן אור חדש על האבולוציה של המסלולים ההתנהגותיים של האדם עצמו ואבותיו הקדומים", צוטט ד"ר תומס תומאס ברוייר (Breuer), המוביל מזה שנים רבות את המחקר. 

הגורילה המזדווגת הנקבה היא לא סתם אחת. היא לא אחרת מגורילת-בר שהתפרסמה לפני מעט פחות מ-3 שנים בשמה ליאה (Leah) , שם שהעניקו לה המדענים, ושדיווחתי עליה ועל מעשיה המדהימים בשעתו בעיתון "הארץ", בעת שהתגלתה בבדיקת עומק המים בעזרת מקל. [גם אורנגאוטנים צולמו בודקים עומק-מים בעזת מקל]. בשני המקרים כדי לסייע לשארי-בשר צעירים מהאמהות הבוגרות. 


עיקר התגלית החדשה מתוארת כדלקמן: החוקרים טוענים כי רק פרימאטים מעטים מזדווגים בפוזיציה האנושית האהובה הידועה כ"פנים אל פנים", ומקצועית בשפתם: "הזדווגות וונטרו-וונטרלית", היא ה-Ventro-Ventral Copulation.

רוב מיני הפרימאטים, למשל בבונים, או טורפים שונים דוגמת האריות והלביאות, שאת הזדווגויותיהם רואים אנו תדיר בקלות בסיורי הספארי שלנו באפריקה, או אצל כלבים ודומיהם, משתמשים בתנוחת ההזדווגות הידועה, שסמהלכה, שני בני הזוג המזדווגים "פונים במבטם לאותו הכיוון", באמצעות תנוחת ההזדווגות המוכרת, הדורזו-וונטרלית, ה-Dorso-Ventral Position, אם נרצה להבינה או לתארה טוב יותר עבור קוראינו. 

פרט לבני האדם, רק קופי הבונובו ידועים בתנוחות הזדווגות מעין אלו. יחד עם זאת, במקרים אחדים אכן נצפו גורילות הרים (תת-מין ידוע, חשוב ונחקר למדי בין הגורילות המזרחיות, לפי שיטת המיון החדשה). לאמתו של דבר גם הן נצפו בתנוחות הזדווגויות מהסוג VVC, אך לא תועדו בכך בטבע, אלא רק בתנאי שבי. בכל הסיורים הידועים לנו של מטיילים ישראליים באוגנדה, קונגו או רואנדה, לא תיעדנו עד-כה מעולם הזדווגויות של גורילות בטבע למיטב ידיעתי. אנו למדים אפוא כי זוהי הזדווגות ראשונה שנצפתה ותועדה בטבע, הפעם על-ידי הגורילות המערביות. 

המידע על אוכלוסיית הגורילות הזו מתעצם והולך אך עודנו מוגבל ביותר. מהדיווח החדש הזה אנו מגלים אם כן את חידושי חקר ההתנהגות המינית של גורילות בטבע. גם ברוייר המוביל את המחקר אומר כי "אף אחד אינו יכול לדעת לבטח עד כמה שכיח לתעד או לראות הזדווגות מעין זו". ואולם, לעניות דעתי, אם אכן נכונה גישת החוקרים בשעתו, לפיה ייתכן וגורילות הבר הללו למדו מהאדם כיצד להשתמש במקל לחציית מים (וראו, רקע קודם להלן), שאז, אם אכן ראו בני-אנוש בקרבתם, בין אם מקומיים בקונגו ובין אם מהחוקרים עצמם, כשהם מתעלסים בטבע, שאז אולי למדו מהם על התנוחה החביבה הזו, או שמא מפליג אנוכי על כנפי הדימיון שלי? 

בכל מקרה, יש חשיבות גדולה בתיעוד המרשים הזה, משום שחוקרים רבים סבורים כי מספרן של הגורילות המערביות, פחת בכ-60% בשנים האחרונות משלוש סיבות עיקריות: האחת, אובדן מקומות-חיות. השניה, ציד מואץ ובלתי-חוקי למאכל בשר-בוש, איסוף לגני-חיות ועוד, והשלישית, מגיפה האבולה (Ebola) המטילה את חיתתה על האוכלוסיות הגדולות ביותר של מין זה, בעיקר בגבון. 


רקע קודם 

בשנים האחרונות התגלו בכמה כתמי יער נידחים בצפון-מזרח וצפון קונגו הדמוקרטית (זאיר לשעבר) וקונגו ברזוויל (הרפובליקה של קונגו) הגובלות זו בזו קהילות של קופי-אדם גדולים, לא רק גורילות, שהראו במפתיע שהם אינם מפחדים מבני-אדם, אולי משום שלא ראו אותם קודם לכן מעולם. כתבה מורחבת בנושא התפרסמה בשעתו בהארץ בשנת 2005. 

תקציר הכתבה שפורסמה דווח בגיליון ה-11, הכרך ה-2 של כתב העת המדעי הנחשבPloS Biology ,(Public Library ' of Science Biology) עמ' e380, שהתפרסמה בנובמבר 2005, במחקרם של הפרימאטולוגים ד"ר תומס ברוייר ועמיתיו, באותם ימים מ"החברה לשמירת הטבע של חיות הבר" (Wildlife Conservation Society) שבסיסה בניו יורק, ומ"מכון מקס פלנק לחקר האנתרופולוגיה האבולוציונית" בלייפציג, גרמניה, וחוקרי פרוייקט חקר קופי העל בפארק הלאומי יער-הגשם המשווני Nouabalé-Ndoki NP"" ברפובליקה של קונגו. המחקר גילה לראשונה כי גורילות השפלה מערביות (Gorilla g. gorilla), משתמשות בטבע בכלים ולא רק בשבי. בכך הצטרפו בשעתו הגורילות לשאר קופי העל שהראו בעבר את יכולתם להשתמש בכלים ולעצב מכשירים. פרסום מקדים על המחקר ותמונות נלוות לו, התפרסם בשלהי ספטמבר-ראשית אוקטובר אותה שנה באתרי האינטרנט ניו-סיינטיסט, רשת ה-BBC, סוכנות רויטרס, וכאמור לעיל בעיתון "הארץ", מדור 'כתבות'. 

במחקר המתנהל מאז ועד עתה ב"נדוקי-נואייבלה" בקונגו מזה כ-13 שנים, כשהחוקרים מתלווים וצופים בקדחתנות בגורילות השפלה מערביות (Gorilla g. gorilla), תיעדו ד"ר ברוייר ועמיתיו שני מקרים שבהם נצפו גורילות מתת-המין זה בטבע כשהן משתמשות בכלים. והדרך בה הן עושות זאת נחשבה מרתקת במיוחד. התצפיות תועדו באוקטובר-נובמבר 2004, ממשטחי צפייה מוגבהים (מעין מחבוא ציידים שכונה לודג'), ברום של כ-9 מטר. 

כשהם מצויידים בטלסקופים, מתבונננים חוקרי השדה מאז 1995 על בריכת Mbeli Bai ששטחה כ-12.9 הקטאר (0.129 קמ"ר), המצויה באחת מקרחות היער בצפון-קונגו, שזכתה לכך שפילים שחפרו בה במשך השנים, חשפו שם בריכת מים גדולה ואטרקטיבית לחוקרים ולגורילות כאחד. 


לקריאה נוספת 

לוי, נדב. 2003. מדור טבע בשטח בעולם: חיסון ניסיוני נגד האבולה. טבע הדברים 96: 26-22. (אוקטובר). 

לוי, נדב. 2005. חיות/ עמוק מדי בשביל הגור שלי. עיתון "הארץ", עמ' ב'6. (אוקטובר 31). 

שלח אלינו טופס צור קשר ונחזור אליך בהקדם. או התקשר לטלפון: 1-700-708-999

*שדות חובה