מאת: עמוס גולדבלט
2008
המיתולוגיה היוונית עשירה במסעות גבורה, תאווה, יצרים עזים וטרגדיות.
המסע המפורסם ביותר,הוא מסעו של יאסון והארגונאוטים אל ארץ קולכיס, בחיפושם אחר גיזת הזהב, סופו האכזרי ונקמתה האיומה של מדיאה.
יאסון המיוחס רוצה לזכות במלכות על אתונה, ומתחייב לפליאס, שלוקח את השלטון בכוח, להשיב ליוון את גיזת איל הזהב השמורה בארמון מלכי קולכיס, הלא היא גרוזיה של ימינו.
יאסון ההרפתקן האמיץ, מגייס עימו בני חיל ואצולה, אלים ואלים למחצה,(וביניהם הרקולס ואורפאוס), וכולם עולים על סיפונה של ארגוס-הספינה שתובילם בנתיבי הים המסוכנים. הים השחור, או העוין כפי שהוא נקרא בעת ההיא, אינו מוכר ליורדי הים, והשיט מתנהל בו ביום בלבד, וממפרץ מוגן אחד למשנהו.
זהו מסע ראשון "מתוקשר", של בני אירופה לטריטוריות מרוחקות ובלתי ידועות, שהלהיב את בני יוון הקדמונים מאות בשנים מאוחר יותר.
המסע מזמן לגיבורי החיל מפגשים הירואים, כדוגמת יושבות האי למנוס שהרגו את כל הגברים סביבן אך מקבלות את פני השייטים בסבר פנים יפות, וכדוגמת העימות עם ההארפיות, אותן ציפורי טרף מצחינות ודורסניות המגורשות בסופו של דבר על ידי בניו הגיבורים של בוריאס, רוח הצפון הכביר.
יאסון והארגונאוטים מתחמקים במהירות ובמיומנות מן הסלעים המתנגשים, הסימפלגאדים, המאיימים לכתוש כל מי שעובר עם ספינתו ביניהם ועוד ועוד מעשי גבורה המצוינים באמנות היוונית והרומית בווריאציות רבות ומגוונות.
עם הגעתם של הגיבורים לחופיו המזרחיים של הים השחור, מקבלים את פניהם יושבי קולכיס בחשדנות אך בנימוס, ומלכם, איאטס, "מוכן" למסור לידי יאסון את גיזת הזהב, בתנאי שהלה יבצע מספר משימות בלתי אפשריות.
קופידון, בנה של אפרודיטי,מתערב בסיפור, יורה חץ בליבה של מדיאה, בתו של איאטס המלך, והיא מתאהבת נואשות ביאסון יפה התואר, ומוכנה לעשות למענו הכול, כולל בגידה בארצה ובמשפחתה. ואמנם מדיאה מסייעת ליאסון בביצוע משימות הגבורה שהטיל עליו המלך איאטס ובהם זריעת שיני דרקון ההופכים ללוחמים אכזרים וציד שני שוורים איומים וחריש עימם.
מדיאה נמלטת מפני בני עמה, עם יאסון ואנשיו לאתונה, אך כדרכם של גברים(רק במיתולוגיה כמובן),הכרת התודה והאהבה של יאסון מתפוגגת ומדיאה מבקשת לנקום בו בעזרת כשפים ותחבולות אכזריות.
וכל מי ששט במימי הים השחור, וחודר אל קולכיס, הלא היא גרוזיה העשירה בזהב עד היום, יכול להאזין ולשמוע את רחש ההיסטוריה וצלילי הגבורה והנקם מימים עברו.