מאת: נדב לוי
11.2008
החדשות הטובות האחרונות מפארק הוירונגה במזרח קונגו הן שהפקחים החלו לשוב לפארק הגורילות כ-14 חודשים לאחר שנאלצו להסתלק ממנו בגלל פעילות המיליציות החמושות שהשתלטו על האזור. סימנים ראשונים לכל אלה התקבלו עוד בראשית השבוע השלישי של נובמבר השנה. למרות שנדמה כי הכאוס הכללי אינו חדל, היו סימנים כי מאמצי 'האו"ם שמום', להביא את המשבר לסיומו, עולים איכשהו בהצלחה מסויימת. הגנרל לוראן נ'קונדה (Laurent Nkunda), מנהיג המורדים של המיליציות המקומיות או בשמן האחר, "הקונגרס הלאומי להגנת העם", שהתעמתו עם הצבא הקונגולזי, ללא הפוגה למעלה משנה, אמר שהוא תומך בשיחות השלום והפיוס, ומוכן "לעשות את חלקו". הלחימה באזור שנמשכה למרות שיחות השלום, כביכול, כה התעצמה שהיא הטילה את חיתתה על שומרי הטבע ומשמרי הסביבה באזור, ובעיקר הובילה את פארק הגורילות המהולל לעתיד מעורפל מאין כמוהו. תמונות קשות מהמתרחש באזור פורסמו בעיקר בשבועון החדשותי "טיים מגזין" במהלך שלושת השבועות האחרונים. נ'קונדה עצמו אמר לשליח האו"ם המיוחד, נשיא ניגריה לשעבר, אולוסנגון אובסנג'ו (Olusegun Obasanjo), כי הוא דורש מהנשיא ג'וזף קאבילה (Kabila) למלא את חלקו בהפסקת האש ומעשי העוינות. נ'קונדה אף הסכים ליטול חלק בשיחות שלום בניירובי בירת קניה, אך התאריך לשם כך טרם נקבע בראשית הדרך. נ'קונדה אף הסכים להקמת ועדה שתעקוב אחרי הפרות הפסקת האש. ואולם, הוא הציב תנאי שכוח שמירת השלום של האו"ם המונה כ-17,000 חיילים (הגעת עוד כ-3,100 'חיילי-שלום' נוספים התבקשה מועצת הבטחון של האו"ם לאשר על-ידי מזכ"ל האו"ם באן-קי-מון), "לא יהיה חלק ממנה משום שהוא מתנכל לכוחותיו", טען נ'קונדה. התקווה לשיפור במצב הגיעה במעקב מהאוויר והיבשה המוכיח כי ייתכן וכוחות בני הטוטסי של נ'קונדה החלו לסגת קמעה מהעמדות שכבשו במתקפת הבזק שביצעו באזור קיבו (Kivu), וייתכן והדבר עשוי להעיד על סלילת הדרך לשיחות שלום רלוונטיות הפעם, ולראייה הפקחים המתחילים לשוב לאזור המותקף ממנו הונסו לא מכבר. ואולם, יש לקבל את הידיעו תהאל ובערבון מוגבל לנוכח אינספור שיחות-שלום באזור מזה שנים.
ואולם, הפעם מדובר בשבת ה-21 לנובמבר השנה, כאשר תועדה שיבת כ-120 פקחי הפארק הלאומי הוירונגה שלא עמדו בשעתו בלחץ העימותים בין חיילי הממשלה הקונגולזית לבין המיליציות האלימות, ונסו על עוד נפשם בם ברגל ודרך היער. (וראו בהמשך על ראשית המעקב אחרי הינצלותם). ראוי לציין כי לאמתו של דבר, המיליציות החמושות שהשתלטו על אזור גורילות ההרים, החזיקו בו ברציפות מאז ספטמבר 2007, אך הם השתלטו גם על נקודות שולטות ואתרי ומכרות כריית מחצבים באזור שהפוטנציאל האמתי של העושר שבו אינו ידוע עד תום עד עצם היום הזה, אך מדינות אפריקה שונות לוטשות אליו עין, כפי שהזכרתי בהזדמנויות קודמות.
מאז 26 לאוקטובר 2008, כל הפקחים מתחנות הפארק האחרות בדרום אזור הוירונגה לרבות המעוז והבסיס הראשי של הפקחים בכפר-עיירה רומאנגאבו (Rumangabo HQ), אולצו להימלט על נפשם ולהשתכן במחנה פליטים לא הרחק מעיר בירת מזרח קונגו, היא גומא (Goma). החשש לעתידן של חיות הבר הוביל להצהרה נדירה בנדון גם מצדו של ד"ר ריצ'רד ליקי שקרא לקיהיליה הבינלאומית להתערב ולהתגייס לטובת המגוון הביולוגי באזור ולא להסתפק רק בהשבת היציבות לאזור המוכה. הארגון שייסד, ששמו WildlifeDirect, מעורב מאוד במתרחש במזרח-קונגו ומנסה לסייע, ואף מצליח, במימון פעילויות שמירת הטבע בו ותפעול מעשי של משפחותיהם המובסות של הפקחים שפעלו חודשים ארוכים מבלי לקבל משכורות..
החדשות הטובות הן גם ש"הוסכם על ידי כל הצדדים כי יש להגן על אתר המורשת העולמי של הוירונגה, בעיקר בגלל הצורך האולטימטיבי להגן על גורילות ההרים, וזאת לאחר שהוסכם להקנות לכך עדיפות עליונה, מעבר לכל מחלוקת פוליטית או צבאית". כך אמר מנהל פארק הוירונגה עימנואל דה מיירודה.(Emmanuel de Merode) "הפקחים הם ניאטרליים בקונפליקט, וזהו הצעד הנכון לאפשר להם לשוב לעבודתם".
הכאוס המחמיר הוביל מומחים להטלת ספקות ממשיים ביכולתם להגן על שתי שביעיות מאומדן כל גורילות ההרים באזור, כ-380 גורילות ההרים ביירינגי במזרח-קונגו, רואנדה ופארק מגהינגה באוגנדה, והאזור המוגן כולו כונה לאחרונה בלבד בשם VVCAVirunga Volcanoes) Conservation Area)! לאזור זה ניתן לצרף גם את כ-320 גורילות ההרים בווינדי ב"פארק היער הבלתי חדיר בווינדי", אף הוא באוגנדה. במזרח-קונגו, נאמדים אפוא כ-200 מה-700, שתי אוכלוסיות שרידיות של תת מין נדיר זה של הגורילה המזרחית, או שני תתי-מינים אלה. (תלוי בשיטת המיון שנוקטים בה וטרם הוחלט עליה סופית).
רק לפני כשבועיים, לקח לרשויות הפארק הלאומי הוירונגה, ה-VNP (Virunga NP) 11 ימים רצופים עד שעלה בידיהם למנות 53 הריינג'רים שנאלצו לנוס דרך היער מאימת המיליציות החמושות שהקיפו את העיר גומא לאחר מתקפת בזק נוספת באזור. היו אלו בעיקר אותן מיליציות הסרות לפיקודו של נ'קונדה, והעיירות מסביב לגומא נפלו בידי לוחמי המיליציות הללו, ובראשן "צבא ההתנגדות לרואנדה", שעמו נמנים מורדי טוטסי(Tutsi) והוטו (Hutu) מתונים וצאצאיהם ד'היום שנסו על נפשם בעת הג'יינוסייד שהתרחש ברואנדה ב-1994, ונשארו במזרח-קונגו, הגם שלא ברור ונדמה כי איש אינו מזהה עובדה זו בבירור. אם הם נמנים על הטוטסי, והטוטסי השתלטו על רואנדה מיד לאחר המפלה שספגו, מדוע הם נלחמים בהם או מדוע עליהם להישאר בקונגו? כל זה לא היה ברור לי עד תום.
מה שכן הוברר לא מכבר, זה שהריינג'רים הניצולים צעדו צפונה, דרומה, מזרחה ומערבה, בניסיונם להינצל, ורבים מהם צעדו אף עד חמישה ימים ברציפות ללא מזון, מים או מחסה סביר. לאחר אינספור ניסיונות ליצור עמם קשר סלולרי ושיחות אחרות בשרכים שונות, יכולים היו מנהלי הפארק להודיע בוודאות כי לכולם שלום, אך הם עדיין אינם בטוחים, משום שלא כולם הגיעו באותם ימים לאזור מבטחים. לאור שיבת כ-120, ברור כי רבים מהם הצטרפו בהצלחה לניצולים שנספרו. יתרה מזאת, נדמה היה כי הם מאויימים בחלקם על-ידי לוחמי המיליציות המשוטטים באזור או מטילים מצור על עיירה זו או אחרת, ובעיקר מקיפים את גומא, העיר החשובה ביותר במזרח-קונגו, שיש בהם שדה-תעופה בינלאומי. יומנם של דידי ואינוסנט המתעדים את תמונת המצב של שמירת הטבע שנפגעה באזור, לא היה הפעם רלווונטי במיוחד, בניגוד לפעמים קודמות כאשר יומנם היה המפתח להבנת תמונת המצב המעורערת.
לפני כשבועיים גם הודיעו רשויות הפארק כי גייסו בינתיים למעלה מ-26,000 דולרים מתוך סכום מיועד של 88,694 דולרים שהובטחו לתמיכה ראשונית ב-177 הפקחים ומשפחותיהם בתקופת הזמן המאותגרת שנכפתה עליהם. בהתאם לכך, הם דווחו שהצליחו לגייס כשליש מהמימון הדרוש, וביקשו מכולנו לתרום להם בין אם בפרסום תמונת המצב (שאת זה אני מנסה לקדם), וובין אם בתרומות.
שיבתם מחדש של הפקחים לרחבי הפארק אכן חשובה ביותר להגנת המגוון הביולוגי של הפלורה והפאונה באזור. הפקחים מתעתדים לבצע סקר חוזר בקרוב שיעיד על מספרן של הגורילות המורגלות, מאחר והסקר האחרון בנדון נערך באוגוסט 2007, שאז נמצאו 72 גורילות הרים מורגלות, אלא שלא ידוע עתה על שינויים במספרן, בגין תמותה, לידות ו-או אינטרקציות בין הקבוצות ושינוי מספרם של הפרטים בכל אחת מהן מסיבות שונות שאינן ידועות בהעדר ניטור ומחקר. משכנות הגורילות באזור, בעיקר ביער בוקימה (Bukima) זכו למתקפות קטלניות מאז ינואר 2007, ו-10 גורילות הרים לפחות מתו כתוצאה מכל אלה, ביניהן שני זכרים כסופי-גב. ביוני 2007 נהרגה נקבה בוגרת, וב-23 ליולי, השיא, נרצחו חמש מהן שהתפרסמו יותר מכולן. בספטמבר 2007, נמצאה תינוקת נוספת בידיהם של סוחרים, כִּבְיָכוֹל, ושתי גורילות-הרים תינוקות בסך הכל הועברו לאחריותם של פקחי הפארק.
בפארקים הלאומיים הוירונגה במזרח-קונגו הועסקו בדרך-כלל כ-1,100 פקחים, הנאלצים לפעול בתנאים קשים במהלך 10 השנים האחרונות של מלחמת האזרחים ובתנאי אי-יציבות פוליטית קשים. בפארקים אלה מצויים גורילות ה'הרים, שימפנזים, פילי-יער וקרנפים. פעילות הפקחים, הריינג'רים, נעשתה זמן רב ללא תשלום, והדבר ראוי לציון בעיקר בארבעה מחמישה מהפארקים שזכו להכרה כ"אתרי מורשת עולמיים" (World Heritage Sites) מטעם אונסק"ו (UNESCO).
בפעילות הבלתי-פוסקת של הפקחים להגן על הפארק ולבצע בו מטלות שונות דוגמת ניטור הפחמים שנלקחים ממנו באופן בלתי-חוקי, נהרגו לא פחות מכ-150 פקחים במרוצת 10 השנים האחרונות שבהן פעלו ללא לאות להגן על חמשת הפארקים של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, היא זאיר לשעבר, ומדובר כאן בעיקר על מזרח-קונגו. הוירונגה הוא הפארק הלאומי הוותיק ביותר באפריקה, אחרי שסכה להכרה והוכרז עליו עוד ב01935, שאז היה מוכר כ"פארק הלאומי ע"ש אלברט, שהיה באותם ימים המלך הבלגי שנטל את חסותו על האזור לאחר שהבין כבר אז את חשיבות גורילות ההרים למין האנושי. מאז 1979 מוכר הוירונגה כ"אתר מורשת עולמי" מטעם אונסק"ו, ומאז הוא מופעל באמצעות "המכון הקונגולזי לשמירת טבע", בשיתוף עם "המכון הרואנדי לשמירת טבע" שראשי התבות שלהם הוא ה-ICCN. שטח הפארק במזרח קונגו נאמד בכ-7,800 קילומטרים רבועים.
באזור בעיקר בואכה העיר גומא, נאמדו באמצע נובמבר 2008 כרבע מיליון פליטים חדשים שאולצו להסתלק מבתיהם, ובסך הכל נאמדו באזור כמיליון עד שני מיליון פליטים, מהם דיווחה סוכנות המזון של האו"ם כי כ-100,000 מהם אינם זוכים לסיוע כלשהו. בסך הכל נאמדו במלחמת העולם הראשונה באפריקה שהתחוללה-מתחוללת באזור כ-5 מיליון הרוגים, המספר הרב ביותר של נפגעים מאז מלחמת העולם השניה. עד שיחות השלום האחרונות שמסתמנות כתקווה מחודשת לאזור, סבורים היו כולם כי מלחמת האזרחים באזור מתרחבת, ונ'קונדה עצמו לא היסס לומר כי אחד מיעדיהם הוא קינשאסה הבירה המרוחקת מהאזור האלים שמככב בחדשות ערוצי התקשורת בעולם. נקווה עתה לבשורות טובות כפי שמשתמע מהשבת האחרונה.